Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vláda doporučila vyhlásit ředitelské volno. Školy v Hradci Králové se nepřipojí, v pátek se bude učit podle plánu

Městské základní a mateřské školy ve stotisícovém Hradci Králové ředitelské volno doporučené ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) na pátek 25. září nevyhlásí. Situace na školách je příznivá a v blízké době čekají žáky další dny volna. V Hradci Králové je 17 městských základních a 26 městských mateřských škol. Hradec není jediným městem, kde v pátek děti usednou do lavic.

"Jako zřizovatel vnímáme informaci z tiskové konference ministra zdravotnictví jako doporučení, není tedy nutné ihned zavírat školy. Tuto možnost jsme se rozhodli ponechat na ředitelích, kteří znají situaci ve svých školách nejlépe. V Hradci Králové došlo k maximální shodě mezi řediteli škol a všechny základní a mateřské školy zůstanou v pátek otevřené," uvedl náměstek primátora pro školství Martin Hanousek (Zelení).

Podle něj ředitele k rozhodnutí vedlo nejen příznivá epidemiologická situace ve školách, ale také to, že žáci budou mít navíc dva dny volna v říjnu. V Hradci Králové je na 26. a 27. října plánováno ředitelské volno pro městem zřizované základní školy, na které o den později naváže státní svátek 28. října. "Podzimní prázdniny, které stanovilo ministerstvo školství, tělovýchovy a sportu, budou trvat další dva dny 29. a 30. října. Hradecké základní školy tedy od 26. října až do 1. listopadu zůstanou zavřené," uvedla mluvčí radnice Kateřina Šmídová.

Podle zástupců radnice v krajském městě nejsou zatím žádné ohrožené školy, které by musely být kvůli epidemii uzavřené. "Stalo se nám, že se neotevřela jedna třída ve škole kvůli nařízené karanténě, ale šlo spíše o výjimečný případ," uvedl Hanousek.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v úterý doporučil ředitelům vyhlášení ředitelského volna na pátek 25. září, aby vznikl čtyřdenní víkend a získal se čas na útlum epidemie.

Také další města v Královéhradeckém kraji, kde není ve školách vysoká nemocnost, ředitelské volno v pátek 25. září nevyhlašovali. Otevřené zůstanou například městské školy v Jičíně. Naopak v Náchodě rada města v úterý odhlasovala po jednání s řediteli pro školy na pátek volno. "Důvodem je zajistit bezpečnost žáků škol v souvislosti s šířením nemoci covid-19," řekla mluvčí radnice Nina Adlof.

Královéhradecký kraj i přes rychlý nárůst pozitivních případů covid-19 v posledních dvou týdnech patří stále k méně postiženým regionů v ČR.

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky školy, koronavirus, správa, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, ředitelské, volno, mateřská škola, Roman Prymula, ministr zdravotnictví, ANO 2011, Martin Hanousek, Královéhradecký kraj, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda doporučila vyhlásit ředitelské volno. Školy v Hradci Králové se nepřipojí, v pátek se bude učit podle plánu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.