Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po rekonstrukci je kašna na Malém náměstí opět v provozu. Město by ji chtělo na zimu zastřešit

Historická kašna na Malém náměstí v Hradci Králové se napustí vodou ve čtvrtek. Za sebou má rekonstrukci i výměnu důležitých součástí za 1,4 milionu korun. Radnice už teď zvažuje o tom, že ji na zimu zastřeší.

Novinkou je umístění svatozáře nad sousoším sv. Jana Nepomuckého.

Rekonstrukci a veškeré práce na opravě kašny měly na starosti Technické služby Hradec Králové. „V rámci rekonstrukce bylo zhotoveno například nové opláštění, došlo na kompletní výměnu technologické části, jako jsou čerpadla, úpravna vody a další,“ říká náměstkyně primátora Věra Pourová (ANO 2011).

Radnice chce po rekonstrukci udržet kašnu v nepoškozeném stavu co nejdéle. Uvažuje proto nad tím, že jí přes zimu zastřeší. Takový zásah musí nejdříve schválit památkáři.

Socha Jana Nepomuckého je přes 300 let stará

Kašna se sousoším sv. Jana Nepomuckého se nachází uprostřed Malého náměstí v Hradci Králové. Původně se jednalo pouze o sochu na podstavci z roku 1718, která stála u dominikánského kláštera, nedaleko bývalé Pražské brány.

K přesunutí sousoší do centra Malého náměstí došlo až v roce 1772, kde poté kolem sochy měšťané nechali postavit kašnu, která plnila funkci rezervoáru vody pro místní obyvatele až do počátku 20. století.

Originál sousoší byl kolem roku 1930 uložen do Muzea východních Čech, dnešní socha je kopií královéhradeckého sochaře Václava Škody.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky socha, kašna, Malé náměstí, Hradec Králové, Jan, Nepomucký, rekonstrukce, střecha, památkáři, Jan Nepomucký, TECHNICKÉ SLUŽBY HRADEC KRÁLOVÉ, Věra Klásková, ANO 2011, Václav Škoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po rekonstrukci je kašna na Malém náměstí opět v provozu. Město by ji chtělo na zimu zastřešit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.