Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podzim v Galerii moderního umění zahájí čtyři vernisáže k novým výstavám

Podzim v Galerii moderního umění v Hradci Králové zahájí čtyři vernisáže nových výstav a dernisáž stálé expozice. Akce s názvem Čtyři patra umění proběhne ve čtvrtek 24. září od 18 hodin v budově Galerie moderního umění na Velkém náměstí.

Ve čtvrtém patře v galerii Prostor bude nově umístěna výstava Jiřího Hilmara Nalézat ztracenou rovnováhu. Ta představí doposud nepříliš často vystavovanou část umělcova díla z počátku 80. let – dřevěné objekty, reliéfy a instalace, v nichž se umělec soustředí na problematiku přírody a jejího ohrožení ze strany technické civilizace.

Pro výstavu Jiný prostor v Bílé kostce vytvořil Petr Stanický dvě zcela nové site specific instalace Okno Zlína a Flowing through. Proměny optických vlastností materiálů díky účinkům světla či volbě úhlu pohledu se staly výchozím bodem této výstavy. V dalších instalacích, stejně tak jako v celé autorově tvorbě, nalezneme svérázný sochařský styl, prostřednictvím kterého autor komunikuje s okolním prostorem, ze kterého čerpá inspiraci. V rámci možnosti dialogu s dalším umělcem ze sbírky Galerie moderního umění v Hradci Králové si autor vybral dílo Huga Demartiniho Reliéf, 1967–1968.

Již od června je v Galerii Vladimíra Preclíka k vidění výstava Nekousavě kousati. Dlouhodobá expozice je koncipovaná jako retrospektivní přehlídka tvorby Vladimíra Preclíka od barokního zlaceného rámu, který vyrobil jako šestnáctiletý učeň, a raných portrétů české avantgardy až po divácky atraktivní a radikálně barevná díla z posledních let, která společně tvoří pestrý kaleidoskop světa tohoto jedinečného sochaře s kořeny v královéhradeckém regionu.

Galerie poskytuje od května letošního roku, kdy došlo k jejímu znovuotevření, nevšední zázemí intervenci Dalibora Bači nazvané Za kulisou. Ta sestává z fyzické architektury, komory zaklesnuté do vstupní haly galerie a performativních pobytů umělce v této komoře. V průběhu devíti měsíců stráví umělec v této tmavé a zvukově izolované komoře, vybavené pouze lůžkem a sociálním zařízením, tři týdenní pobyty oproštěn od konzumace jídla, jakož i zpráv z vnějšího světa včetně lidského kontaktu, médií a sociálních sítí.

Ke čtyřem vernisážím se připojí dernisáž stálé expozice Proměny obrazu / obrazy proměn. Ta je rozdělena do dvou částí. Proměny obrazu sledují pestrý a mnohotvárný vývoj českého výtvarného umění od přelomu 19. a 20. století až po tvorbu současných umělců. Obrazy proměn ukazují ve čtyřech tematických celcích, jak se s moderními uměleckými názory vyvíjela tradiční témata výtvarného umění – tvář, krajina, zátiší a figura.

Stávající stálá expozice se pro veřejnost uzavře po čtyřech letech, návštěvníci mají poslední šanci expozici zhlédnout do neděle 27. září 2020. V listopadu galerie návštěvníkům představí novou podobu stálé expozice rozdělenou do dvou částí – Posledních padesát let, jejíž kurátorem je Tomáš Pospiszyl, a Minulé století – dvacet osobností, kterou kurátoruje Petra Příkazská.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Zdroj GMU Hradec Králové

Štítky GMU, Hradec Králové, výstava, podzim, vernisáž, Velké náměstí, program, tisková, zpráva, galerie, moderní umění, Galerie moderního umění v Hradci Králové, instalace, umění, Vladimír Preclík, Hugo Demartini, Tomáš Pospiszyl, Zlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzim v Galerii moderního umění zahájí čtyři vernisáže k novým výstavám  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.