Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava pevnosti Dobrošov se prodraží. Kraj bude muset zaplatit o 22 milionů víc

Rekonstrukce předválečné pevnosti Dobrošov na Náchodsku bude o 22,3 milionu korun dražší než se předpokládalo. Po zvýšení nákladů, by celková investice do pevnosti Dobrošov, včetně stavebních prací, pořízení expozice a vybavení, měla být 116,9 milionů korun. Původní odhad činil 94,5 milionu korun. Uváděné částky jsou včetně DPH.

"Jsou tam nové stavební náklady, chybělo by na vybavení návštěvnického centra, technického zázemí a kiosku pevnosti," zdůvodnila návrh na zvýšení rozpočtu projektu náměstkyně Martina Berdychová (Východočeši).

Národní kulturní památka patří Královéhradeckému kraji. Oprava pevnosti začala loni v létě, přes zimu byla kvůli ochraně netopýrů z větší části zastavena. Je hotová z více než poloviny. Opravu zajišťuje sdružení firem Solid Care a Gemec-Union. Dotace z evropského programu IROP bude 65,5 milionu korun.

Podle zástupců hejtmanství by opravy měly skončit v červnu 2021 a předpokládaný termín dokončení celého projektu je podzim 2021.

Královéhradecký kraj získal pevnost zdarma 

Královéhradecký kraj pevnost Dobrošov získal bezplatně od armády v roce 2015, prohlídky pro návštěvníky v ní zajišťuje náchodské muzeum. Před rekonstrukcí pevnost ročně navštívilo kolem 30 tisíc lidí.

Dobrošovská pevnost se začala stavět v září 1937, aby společně s dalším pohraničním opevněním chránila republiku proti nacistickému Německu. Do uzavření mnichovské dohody o odstoupení pohraničních území Československa Německu v září 1938 ale pevnost nebyla dokončena. Dělníci stihli dokončit jen tři ze sedmi plánovaných objektů.

Autoři | Foto region-adrspach.cz

Štítky správa, stavby, památky, Dobrošov, Náchodsko, Královéhradecký, kraj, rada, navýšení, rozpočet, rekonstrukce, finance, pevnost, okres Náchod, Královéhradecký kraj, Martina Berdychová, Východočeši, Nacistické Německo, Německo, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Rak

Chlapečku, ta pevnost, bohužel, k obraně nikdy neposloužila (jinak inženýrsky je to skvost), a k meritu věci. Otázky zněly trochu jinak a jak, tutane, ať to znamená cokoli, jistě vidíte, nabízím nátěry čehokoli na té pevnosti, pokud tedy má cenu dělat ze starých věcí nové z jakéhokoli důvodu. Až budete znát odpovědi na moje otázky, zas napište.

Středa, 16. září 2020, 09:34Odpovědět

Dalibor Skrivanek

Chlapečku,ta pevnost byla stavěna pro obranu,následovala II světová.A kdo si neváží minulosti je tutan. Nevidíte se tam Raku?

Středa, 16. září 2020, 07:58Odpovědět

Pavel Rak

Proč rekonstrukce? Bude znovu první světová válka? Kdo se na tom živí? Za 3 mega zisku vám tam natřu, co vás napadne.

Úterý, 15. září 2020, 23:27Odpovědět

Oprava pevnosti Dobrošov se prodraží. Kraj bude muset zaplatit o 22 milionů víc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.