Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rodina Háhnova z Jičína byla vyvražděna za dob nacistů. Teď jí připomínají tři Kameny zmizelých

V Jičíně na Valdštejnově náměstí dnes odhalily tři Kameny zmizelých. Ty připomínají rodinu Háhnových, kteří byli zavražděni během nacistického teroru za druhé světové války. U odhalení kamenů byl i příbuzní rodiny.

Členové rodiny Háhnových – Anna, Viktor, a Jiří – byli Jičíňáci zapojení do místních spolků. Byli členy veřejnosti, účastnili se kulturních a společenských událostí ve městě. V očích nacistů se neprovinili ničím jiným než svým původem. „Právě kvůli němu jim byla odebrána i ta nejzákladnější důstojnost a nakonec, v roce 1944, byli zavražděni,“ řekl dnes Jan Jireš, mluvčí radnice. Zemřeli v Osvětimi krátce předtím, než tábor dobyli vojáci Rudé armády.

„Je nesmírně důležité neustále připomínat hrůzy holocaustu nejen pro připomenutí minulosti a památky obětí. Při pohledu na jičínské stolpersteiny bychom měli myslet na to, co může způsobit lidská nenávist a netolerance, když jim dáme prostor. Šiřitelů nenávisti je bohužel v každé době dostatek,“ řekl místostarosta Jičína Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín).

Na slavností odhalení dorazilo několik desítek místních, studenti Střední průmyslové školy v Jičíně i vedení města. Kameny zmizelých odhalily dcery Vereny a Jana Mühlsteinových, které společně s celou rodinou přicestovaly z Německa.

V Jičíně je kamenů více

Jičín se do sítě měst, které mají v ulicích takzvané Kameny zmizelých připojilo už v roce 2019. Na Žižkově náměstí je takových kamenů osm. Ty připomínají nacisty vyvražděnou rodinu Steinerových.

Celoevropská síť kamenů vznikla už v 1992 z iniciativy německého umělce Guntera Demniga, jenž první kámen zasadil v Kolíně nad Rýnem. Z nápadu se stala široká iniciativa a první kámen v České republice byl umístěn v roce 2008.

Ohodnoť článek

Foto město Jičín

Štítky rodina, Hankova, Jičín, Kameny zmizelých, nacisté, válka, připomínka, náměstí, Valdšetejno, projekt, odhalení, nacismus, druhá světová válka, Valdštejnovo náměstí, Rudá armáda, Střední průmyslová škola, Auschwitz, Německo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodina Háhnova z Jičína byla vyvražděna za dob nacistů. Teď jí připomínají tři Kameny zmizelých  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.