Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Královéhradecký kraj ocenil im memoriam horského záchranáře Adolfa Klepše

Královéhradecký kraj ocenil in memoriam udělením Záslužné medaile Královéhradeckého kraje dlouholetého náčelníka Horské služby Krkonoše Adolfa Klepše. Stalo se tak u příležitosti dnešních oslav 20 let vzniku kraje. Během oslav kraje přebralo ocenění dalších 14 osob. Součástí oslav byl i kulturní program, na prostranství před zimním stadionem na akci přišly stovky lidí.

Záslužnou medaili Klepš dostal za zásluhy o rozvoj integrovaného záchranného systému v kraji. Ocenění převzala jeho manželka. Klepš byl profesionálním členem horské služby 26 let, krkonošské záchranáře vedl od roku 2001. Zemřel 10. října 2017 několik dnů po náhlé srdeční příhodě.

"Jeho přátelé a kolegové na něj vzpomínají jako na skvělého náčelníka, obětavého a vynikajícího záchranáře a naprostého profesionála, na kterého se mohli spolehnout během náročných záchranářských zásahů i v osobním životě," řekl hejtman kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Pamětní medaili hejtmana dnes například převzala polonistka a překladatelka Olga Castiellová za celoživotní přínos pro českou kulturu. Ocenění má i Jan Červinka, který bývá nazýván legendou českého expedičního horolezectví. Byl členem prvního reprezentačního týmu československých horolezců a ve Vrchlabí založil a 40 let vedl horolezecký oddíl. Medaili hejtmana obdržel i Květoslav Kvasnička, který je od roku 1990 nepřetržitě starostou obce Kunčice na Hradecku.

"Velice si vážím práce a přínosu lidí, kteří se dlouhodobě a úspěšně snaží zlepšovat život obyvatel kraje, zasloužili se o jeho rozvoj či jeho vynikající propagaci," řekl hejtman. Poznamenal, že nominaci na ocenění mu mohl podat kdokoliv z veřejnosti.

Hejtman Štěpán odmítl názory kritiků krajského uspořádání, že kraje jsou zbytečným správním celkem. "Kraj funguje jako důležitý mezistupeň mezi státem a jednotlivými obcemi a má dostatečnou sílu jednat na úrovni ministerstev, ale zároveň dokáže vnímat problémy regionu i jednotlivých občanů a na ně reagovat," řekl.

Dnešní oslava 20 let Královéhradeckého kraje navázala na tradiční Den kraje, který krajský úřad pořádá vždy 8. května na Pivovarském náměstí. Letos se však Den kraje nekonal kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru.

Autoři | Foto Jan Kostík

Štítky správa, společnost, zábava, ocenění, Královéhradecký, kraj, in memoriam, Klepš, manželka, Královéhradecký kraj, Adolf Klepš, slavnost, Krkonoše, Jiří Štěpán, ČSSD, Jan Červinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj ocenil im memoriam horského záchranáře Adolfa Klepše  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.