Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podařilo se najít nejvýše položené hnízdo jiřiček. Najdeme ho na Luční boudě

Nejvýše položené hnízdiště jiřičky obecné v České republice je na Luční boudě v Krkonoších v nadmořské výšce 1410 metrů. Vyplynulo to z dosud nejrozsáhlejšího mapování hnízdišť tohoto druhu v Krkonoších a Podkrkonoší. Ornitologové pátrali po hnízdech jiřiček také na nedaleké Sněžce, ale tam žádné neobjevili.

Ornitologové od 1. června do 31. srpna prozkoumali území mezi hranicí s Polskem a linií obcí Harrachov - Vysoké nad Jizerou - Martinice v Krkonoších - Hostinné - Trutnov - Žacléř - Královec.

"Nejvýše položená hnízdní kolonie jiřičky obecné v celé České republice je na Luční boudě. Kolonie tam má 52 hnízd. Sice nejde o nejvýše položenou kolonii ve střední Evropě, ale o jednu z nich určitě," řekl Dušan Vodnárek z Východočeské pobočky ČSO.

Podle něj jde o souhru okolností, že jiřičky v takovém počtu na Luční boudě hnízdí, a to počínaje vhodným podkladem pro stavění hnízd, dostatkem potravy nebo dostatkem vody. "Vše nasvědčuje tomu, že hmyz se v důsledku oteplování posouvá do vyšších nadmořských výšek, jiřičky tam mají dostatečný zdroj potravy. Svoji roli může hrát i větší dostupnost vody, nedaleko jsou rašeliniště," řekl Vodnárek.

"Celkem se nám podařilo zmapovat 104 obcí nebo jejich částí a 72 horských bud či lučních enkláv. Zaznamenali jsme 3355 hnízd jiřiček. Z tohoto počtu se nacházelo 166 hnízd na horských boudách, 1707 hnízd v horských a podhorských oblastech a 1482 hnízd v Podkrkonoší," uvedla koordinátorka sčítání Hana Trachtulcová z Východočeské pobočky ČSO.

Z průzkumu také vyplynulo, že více než 70 procent jiřiček hnízdí v nadmořské výšce 350 až 500 metrů. Nejčastěji se nacházejí na budovách zemědělských usedlostí a farem. Významným hnízdištěm ve městech jsou bytové domy a panelová sídliště. "Počty jiřiček v Krkonoších se od roku 2012 nemění, v Podkrkonoší mírně přibývají," uvedl Vodnárek.

Při odhadu jejich počtu v Krkonoších dosud ornitologové vycházeli jen z modelů, které vznikaly při plošném monitoringu ptáků.

Lidé často zaměňují jiřičky s vlaštovkami. Oba druhy jsou si nejen velikostně podobné, ale sdílí podobný životní prostor a mají i podobnou hnízdní strategii. Liší se ale například tvarem hnízd, jiřičky je mají kulovitá, v horní části s malým vletovým otvorem, zatímco vlaštovky budují miskovitá hnízda a celá jeho horní strana je otevřená. Jiřičky hnízdí vždy na vnějších stranách objektů, vlaštovky uvnitř budov, uvedli ornitologové.

Autoři | Foto avifauna.cz | Andreas Trepte

Štítky rezervace, zajímavosti, ornitologie, Krkonoše, jiřička, ornitolog, hledání, mapování, průzkum, hnízdo, Luční bouda, Podkrkonoší, Česko, Sněžka, Polsko, střední Evropa, Trutnov, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podařilo se najít nejvýše položené hnízdo jiřiček. Najdeme ho na Luční boudě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.