Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Propadlá zem nad bývalým uranovým dolem na Medvědíně se zabezpečí

V lokalitě Medvědín u Špindlerova Mlýna se bude zajišťovat propadlá zem. Kráter o průměru 8 metrů a hloubce 6 metrů se vytvořil v místě bývalého uranového dolu, nad kterým se nachází nová zóna přírodě blízká. Původně šlo o 2. zónu Krkonošského národního parku. Zajištění místa provádí státní podnik DIAMO. Práce potrvají do poloviny září.

Ve stejné lokalitě úspěšně dokončil podnik zajištění propadu jiného komínu už loni v říjnu. Práce v obtížném terénu probíhají tak, aby bylo co nejméně ovlivněno okolní prostředí. Jen v minimálním rozsahu se používá ruční nářadí, motorové pily nebo křovinořez. Pro přepravu sítě pro překrytí propadu byl jednorázově využit vrtulník.

Práce na zajištění komínu jsou naplánovány do poloviny září letošního roku. Současný kráter se nachází v příkrém svahu hory Medvědín porostlém kapradím, trávou, borůvčím a řídkým smrkovým lesem. Od turistické cesty je vzdálen přibližně 200 metrů. 

Komín vznikl v polovině 50. let minulého století

Komín byl vyražen pravděpodobně v první polovině padesátých let minulého století. Má obdélníkový profil 5,2 metru čtverečních a dosáhl hloubky 23 metrů. Okolo let 1958-1960 byl likvidován tím stylem, že se v hloubce 20 metrů od povrchu založil srubový poval a komín byl zavalen trhací prací.

Jak šel čas, stabilita srubového povalu byla narušena a zásypový materiál propadl do volné části komínu. Na současný kráter přišli pracovníci státního podniku DIAMO při pravidelné kontrole opuštěných důlních děl. Jde o propad o průměru 8-10 metrů a hloubce 6 metrů.

Kráter bude překryt ochrannými sítěmi

Cílem zajišťovacích prací je aktuálně nahradit původní ohrazení s výstražnými tabulkami nově překrytím ústí komínu ochrannými sítěmi.  Celkem bude zajištěna plocha o rozměrech 15 x 15 metrů. „Pro práce používáme ruční mechanizaci na odstranění náletových křovin a dřevin a terén vyrovnáváme ručními odkopávkami. Následně položíme HEA panely (ochranné sítě), zajistíme je svorkami a pomocí horolezeckých lan je potáhneme nad propad. Po položení všech panelů přes ně natáhneme dvouzákrutovou síť, kterou ukotvíme pomocí 120 ks svorníků. Na závěr označíme ocelový rošt výstražnými tabulkami.“ Přiblížil konkrétní technické řešení náměstek ředitele odštěpného závodu Správa uranových ložisek Vratislav Řehoř.

Těžkou techniku nahradil vrtulník

Nasadit těžkou mechanizaci nebylo možné z důvodu extrémní obtížnosti přístupu k tomuto důlnímu dílu, které se navíc nachází v Zóně přírodě blízké KRNAP. K dopravě překryvných sítí byl proto využit vrtulník. „Státní podnik DIAMO dbá důsledně na správu opuštěných důlních děl, pravidelně je kontroluje a vyhodnocuje jejich stav. Zajištění propadu na lokalitě Medvědín je velmi důležité z hlediska zvýšení bezpečnosti osob, jejichž pohyb v území dotčeném důlní činností nelze vyloučit.“ Uvedl ředitel státního podniku Ludvík Kašpar.

Zajištění propadu ústí komínu v lokalitě Medvědín, nebude mít vzhledem k použitým materiálům a technickým prostředkům negativní vliv na životní prostředí.

Ohodnoť článek

Foto DIAMO, s. p.

Štítky Medvědín, komín, uranový důl, zabezpečení, sítě, Diamo, státní podnik, Krkonošský národní park, Špindlerův Mlýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Propadlá zem nad bývalým uranovým dolem na Medvědíně se zabezpečí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.