Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Společnost na Hradecku dostala 3,5 milionu pokutu za nelegální používaní výrobků z odpadů

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) dala pokutu 3,5 milionu korun společnosti FCC HP za porušení zákona o integrované prevenci a omezování znečištění. Firma používala na své skládce nebezpečných odpadů v Lodíně na Královéhradecku nelegálně výrobky z odpadů, uvedla dnes inspekce. Firma se proti pokutě odvolala k ministerstvu životního prostředí, to ale její odvolání zamítlo a sankce nabyla právní moci.

Podle ČIŽP společnost postupovala nezákonně od ledna 2016 do dubna 2019, když používala jako materiál k technickému zabezpečení skládky Lodín 95.880 tun pěti druhů certifikovaných výrobků z odpadů, přičemž tato činnost nebyla povolena.

"V daném případě se nejednalo o výrobky, ale o odpady, které byly díky jejich certifikaci pouze vyvedeny mimo režim zákona o odpadech. Tento fakt umocňovala i skutečnost, že společnost za nákup těchto výrobků dostávala od jejich dodavatelů zaplaceno, což se naprosto vymykalo běžné obchodní praxi," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové Lukáš Trávníček.

Výrobky použité k zabezpečení skládky navíc nebyly započítány do hranice 20 procent celkové hmotnosti odpadů uložených na skládku v daném kalendářním roce, které mohou být osvobozeny od poplatku za ukládání odpadů. Při překročení množství musí firma odvádět poplatek za uložení odpadu a tvořit finanční rezervu pro rekultivaci a asanaci skládky, což společnost FCC HP nedělala, uvedla inspekce.

Autoři | Foto Celní správa

Štítky správa, odpady, ČIŽP, Lodín, Hradecko, pokuta, milion, odpad, společnost, nelegální, Česká inspekce životního prostředí, Královéhradecký kraj, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společnost na Hradecku dostala 3,5 milionu pokutu za nelegální používaní výrobků z odpadů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.