Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Složky IZS zachraňovaly člověka z převrácené plachetnice na Rozkoši

Hned poté, co včera složky IZS absolvovaly prověřovací cvičení na záchranu osob z vodní nádrže Rozkoš, musely vyjet na místo znovu. Tentokrát k ostrému zásahu do Nahořan, části Lhota. Převrátila se tu plachetnice s člověkem. Další 2 lidi museli hasiči zachraňovat na řece Orlici.

Převrácená plachetnice u Nahořan byla od břehu přibližně 300 metrů daleko. Kromě hasičů, přijela na místo také police a dorazil i vrtulník záchranářů.S umístěním člunů na vodu pomáhali hasičům i rybáři a lidé na pláži. Loď byla rychle objevena a osoba byla v pořádku vytažena do člunu, byla bez zranění,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Hasiči vodní plochu ještě prozkoumali a řešili vyproštění lodi. „Plachetnici se jim podařilo převrátit, dovlekli ji za člunem na břeh, kde byla loď vytažena na souš,“ dodala mluvčí.

Zaklíněná loď na Orlici

Dvě osoby museli hasiči zachraňovat v části Petrovičky na Rychnovsku. Posádka jela na lodi po Orlici, loď se ale v silném proudu vzpříčila a začala se do ní dostávat voda. „Hasiči zachránili osoby pomocí lana, následně vytáhli na břeh i loď. Vodáci už dále po řece nepluli, vyzvedlo je na místě vozidlo,“ řekla Götzová. Nikomu z posádky se nic nestalo.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Rozkoš, plachetnice, člověk, Orlice, člun, osoby, Nahořany, Lhota, okres Rychnov nad Kněžnou, Petrovičky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Procházka

V první řadě všem zúčastněným složkám poklona a dík za zásah, ano, naši záchranáři udělají všechno pro to, aby Vás zachránili, čuměl jsem, kdo všechno přijel........Dovolte mi ale přesný popis události: I v jachtařině je běžný jev, že to položíte na vodu, resp. uděláte "eskymáka". Fatální (začátečnická) chyba, a jste stěžněm dolů. Běžně to jachtaři obrátí zpět nahoru, ale mě se to samotnému prostěnepodařilo (na dvoumetrákovou plachetnici s 7m stěžněm a částečně nabranou vodou mých 100kg protiváhy nestačilo). Můj mobil s IP68 nabral vodu. Zkoušel jsem to obrátit přes půl hodiny, vše pod dohledem rybářů na břehu, prostě jsem to nedokázal obrátit stěžněm nahoru, shodou okolností nikdo neplul kolem. Z pohledu ze břehu jachtař opakovaně leze nahoru, snaží se loď převrátit zpět, přičemž znovu padá do vody. Pokud chcete např stahovat hlavní plachtu, či rozvazovat nějaké uzly u stěžně, musíte to dělat pod vodou, a proto ani nevytahujete záchrannou vestu.Potom mi jeden rybář na břehu dal zprávu, že mi zavolal motorový člun (asi volal IZS s tím, že nemůžu vylézt na loď). Postupně (pro jachtaře možná i potupně) mě přijely zachránit tyto motorové čluny v pořadí: Policie(palec nahoru, byli první), Hasiči Nové Město, Hasiči Č.Skalice, Vodní záchranáři, a nakonec přiletěl i vrtulník. Prostě několikanásobný sichr, čekal jsem už jen kdy se vynoří ruská ponorka....

Sobota, 29. srpna 2020, 11:24Odpovědět

Složky IZS zachraňovaly člověka z převrácené plachetnice na Rozkoši  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.