Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O Krkonoše je letos mezi českými dovolenkáři nebývalý zájem

Krkonošští hoteliéři si na špatnou sezónu o těchto prázdninách nestěžují. I přes výpadek zahraničních turistů, přijelo do Krkonoš poměrně dost návštěvníků z tuzemska. Právě ale kvůli vysoké návštěvnosti musela Správa Krkonošského národního parku v některých lokalitách rozšířit opatření na podporu ochrany přírody.

Výraznější zájem o Krkonoše začali mít rekreanti v červenci. Mohl by se tím zmírnit propad v jarních tržbách tamních atrakcí a hotelů kvůli pandemii koronaviru.

Výpadek zahraničních turistů vynahradili, například ve Špindlerově Mlýně, Češi. „Od 10. července začal být o Špindlerův Mlýn ze strany české klientely enormní zájem. V top letní sezoně, tedy zhruba od poloviny července do poloviny srpna, byly ubytovací kapacity téměř vyprodané," řekl majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura.

Propad u německé a polské klientely odhadl ve Špindlerově Mlýně přibližně o 80 procent. U návštěvníků z Nizozemska je propad ještě větší. „Zato tolik Čechů jsme tady ještě neviděli, hodně z nich původně cílilo na Chorvatsko, Tunis, Egypt a Řecko. Zažíváme z hlediska návštěvnosti nadprůměrné léto, za poslední roky jedno z nejúspěšnějších. Ztráty z jara to ale nevyrovná," řekl Jandura.

Hotely začaly nabízet all inclusive

V souvislosti s dopady koronakrize, přinesla letní sezona i svá pozitiva. Podle Jandury začali někteří hoteliéři nabízet pobyty all inclusive nebo nastavili vstřícnější podmínky při rušení rezervací. „Co se týče cen, tak i přes vyšší výdaje na dezinfekci, zůstaly víceméně na stejné úrovni jako loni," řekl.

Nejvíc láká Sněžka

I celková návštěvnost Krkonošského národního parku (KRNAP) o letošních prázdninách dohání klidnější jarní měsíce. „Přesná data ještě nemáme, ale podle našeho kvalifikovaného odhadu je návštěvnost určitě vyšší, odhadem o deset až 20 procent. Změnila se ale zásadně struktura návštěvnosti ve prospěch české klientely, klesli zahraniční návštěvníci," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

KRNAP patří v Evropě mezi turisticky nejzatíženější národní parky. Jeho návštěvnost neustále roste. Třeba v roce 2018 park a jeho ochranné pásmo navštívilo 3,78 milionu lidí.

Mezi turisticky nejvyhledávanější cíle v Krkonoších patří Sněžka, pramen Labe, ale také Pančavský a Mumlavský vodopád. Podle Správy KRNAP, navštíví Sněžku denně v průměru 5000 lidí. Pokud je o víkendu pěkné počasí, dorazí jich až dvojnásobně víc.

I to byl důvod proč Správa NP přistoupila k rozmístění zábran, které jsou nejen na vrcholu Sněžky, ale i v nedalekém Obřím sedle. Ochranná síť odděluje už od poloviny června návštěvnický prostor v obou lokalitách od míst, kde nemají turisté co dělat. Další rozšíření zábran se uskutečnilo začátkem srpna.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Krkonoše, KRNAP, návštěvnost, zájem, Sněžka, ČR, Správa Krkonošského národního parku, Špindlerův Mlýn, pandemie covidu-19, léto, Krkonošský národní park, Nizozemsko, koronavirová krize, Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Krkonoše je letos mezi českými dovolenkáři nebývalý zájem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.