Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Voda ke koupání v hradeckém kraji je většinou v pořádku

Voda v otevřených přírodních i umělých koupalištích v Královéhradeckém kraji je vhodná ke koupání, pouze v Oborském rybníku u Jinolic na Jičínsku musejí lidé počítat s horší průhledností vody. Mírně zhoršená je kvalita vody v přírodním koupališti Vrchlabí - Vejsplachy, a to kvůli zvýšenému obsahu chlorofylu-a. Koupací sezonu již ukončilo koupaliště Dolce u Trutnova, kemp je nadále v provozu. Vyplývá to z informací na webu Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

V tomto týdnu dělali hygienici rozbory vody také z vodní nádrže Rozkoš u České Skalice, z koupaliště ve volné přírodě Dachova u Hořic, Wake Parku v Plačicích u Hradce Králové a nádrže ke koupání Teplice nad Metují, i tam byla voda v pořádku.

"V tomto týdnu máme k dispozici také výsledky rozborů vody odebrané z nádrží ke koupání Pecka a Třebnouševes dne 12. srpna 2020, voda je zde hodnocena jako vhodná ke koupání," uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí. Také na sezonních umělých koupalištích v Královéhradeckém kraji voda ke koupání vyhovuje.

Hygienici doporučují sledovat v souvislosti s prevencí možného šíření onemocnění covid-19 vývoj epidemiologické situace a aktuálně platná pravidla pro chování návštěvníků na koupalištích.

"Nelze vyloučit jejich změnu ani v průběhu letní koupací sezony. Základní pokyny pro chování návštěvníků má provozovatel povinnost zveřejnit nejen u vstupu na koupaliště, ale i a na dalších viditelných místech koupaliště," uvedla Krejčí.

Podle hygieniků nelze u koupališť ve volné přírodě, nádrží a koupacích oblastí vyloučit změnu v jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí. Hygienici sledují kvalitu vody jen na vodních plochách uvedených na jejich webových stránkách. Na ostatních není kvalita vody monitorována, a koupání je tam tak na vlastní nebezpečí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Královéhradecký, koupání, Královéhradecký kraj, Krajská hygienická stanice, Hradec Králové, Trutnov, okres Jičín, Vrchlabí, Dolce, nádrž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda ke koupání v hradeckém kraji je většinou v pořádku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.