Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krkonoše zaplavují odpadky. Ročně jich tu turisté nechají tuny

Správa Krkonošského parku denně řeší neukázněné turisty, kteří po sobě nechávají nepořádek a odpadky. Podle zaměstnanců je téměř nemožné naučit lidi jednoduché pravidlo „co si přinesu, to si odnesu.“ Turisté se často vymlouvají na to, že není v parku dostatek odpadkových košů.

Lidé v parku nechají opravdu cokoli. „Papírové kapesníčky jsou to nejmenší. Vlhčené ubrousky, dámské hygienické potřeby, dětské plínky... Občas přemýšlím, jak to holky dělaly před 20/30 lety, když tyto hygienické pomůcky nebyly. Nepamatuji si, že bych z dob svého dětství pamatoval, že by podél cest, kam oko dohlédne, byly tyto pozůstatky nutkavé potřeby,“ píše KRNAP na svých sociálních sítích.

Na sociálních sítích se ohledně odpadků v Krkonoších strhla vášnivá diskuze. Vyvolal jí příspěvek z Národního parku Šumava, zde někdo nechal plné pytle odpadků pověšené na jedné z budov. Velice často se objevil i názor, že je v parku málo odpadkových košů. Ty však do lesa podle správců nepatří.

„Okolo košů se vždy tvoří nepořádek, odpad v koších bude lákat divoká zvířata, odpad v přírodě může být pro zvířata nebezpečný,“ píší správci.

Zajímavou situaci popsal v diskuzi na sociálních sítích jeden ze správců parku. Ten vyrazil s pytlem na odpadky uklízet na vrchol Sněžky. „Přichází ke mně pár s petlahví v ruce a ptá se: Můžu vám to tam přihodit? Říkám: Můžete. A druhým dechem se ptám: Ale nemůžete to odnést dolů sám? Byly tři vteřiny ticho a pak pán říká: No, to vlastně můžu. Tím chci jen říct, že pokud bychom nainstalovali do hor koše, tak je každý využije a odhodí tam i to, co by normálně odnesl v batohu zpět do civilizace,“ řekl.

Ročně Krkonoše navštíví kolem 3,5 milionu lidí. Ty tu po sobě nechají několik desítek tun odpadků.

Pravidelně se pořádají úklidové akce

Na jedné z nich před rokem během víkendu zmizelo z Krkonoš 3,8 tuny odpadků. Ty tady nechali turisté. Dobrovolníci se zaměřili na okolí frekventovaných silnic nebo břehy potoků a řek, tradičně dávali odpadky do plastových pytlů, které později strážci svezli z hor na skládky.

"V přírodě se odpadky rozkládají jen velmi pomalu, například papírový kapesník čtyři týdny, igelitová taška 25 let a PET lahev sto let," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JJHS

Štítky odpadky, Krkonoše, park, národní, úklid, koš, odpadkový, diskuze, sociální, sítě, odpad, sociální síť, Správa Krkonošského národního parku, Krkonošský národní park, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krkonoše zaplavují odpadky. Ročně jich tu turisté nechají tuny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.