Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V muzeu začala výstava modelů sanitek. Připomíná 40 let od vzniku záchranné služby v Hradci Králové

V Muzeu východních Čech v Hradci Králové začala výstava modelů sanitek a zdravotnické transportní techniky nazvaná Záchrankou kolem světa. Výstava potrvá do 1. listopadu. Výstava je součástí oslav výročí 40 let záchranné služby a 30 let letecké záchranné služby v Hradci Králové.

Exponáty jsou ze sbírky lékařského náměstka Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Anatolije Truhláře. Sbírka začala vznikat v roce 1987. "To mi bylo 13 let. Prvními modely byly sovětské sanitky Latvija a Volha. Latvija mě tehdy velmi zaujala, protože v té době začala jezdit i na záchrance v Hradci Králové," řekl dnes Anatolije Truhláře.

Návštěvníci uvidí hračky a modely sanitních vozidel, vlaků, letadel a vrtulníků, používaných pro transport pacientů i zdravotnického personálu ve 40 zemích. Vystavené modely jsou v měřítku od 1:6 po 1:700. "Návštěvníci uvidí většinu sbírky, tedy asi 1500 exemplářů," řekl Truhlář.

Upozornil také na modely prototypů vozidel, které se nikdy sériově nevyráběly. "Například jde o prototyp Tatry 603 ve verzi kombi. Je tam i sbírka několika prezidentských sanitek, jak z Kuby, kterou používal Fidel Castro, tak z USA, a to sanitka, která převážela po atentátu tělo prezidenta Kennedyho," řekl Truhlář.

Vystavené modely dokumentují nejen historický vývoj a odlišnosti záchranářské techniky používané v různých částech světa, ale také rozvoj hračkářského průmyslu od počátku 19. století, sdělili zástupci muzea.

Výstava je k vidění denně kromě pondělí v secesní budově muzea na Eliščině nábřeží v centru Hradce Králové.

Autoři | Foto FB: Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Štítky muzea, hobby, modelářství, Hradec Králové, záchranná, služba, letecká, oslava, výroční, výstava, Muzeum východních Čech, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Lotyšsko, John Fitzgerald Kennedy, Volha, Fidel Castro, USA, Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V muzeu začala výstava modelů sanitek. Připomíná 40 let od vzniku záchranné služby v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.