Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hasiči z Královéhradeckého kraje zasahovali o víkendu častěji u požárů, než u dopravních nehod

Hasiči z Královéhradeckého kraje měli o víkendu poměrně napilno. U požárů zasahovali dvakrát častěji, než u dopravních nehod. Svůj podíl na tom mělo i suché a horké počasí. Jednotky hasičů likvidovaly od pátku do neděle na 18 požárů. Největší škodu napáchal požár skladovací haly na Náchodsku. Škoda je pět milionů korun.

To, že hasiči vyjížděli k požárům častěji, než k dopravním nehodám se moc často nestává. Největším požárem s největší škodou, byl ten sobotní na Náchodsku. Hořela zemědělská skladovací hala o rozměrech zhruba dvacet pět na deset metrů.

Při příjezdu hasičů byla celá budova v plamenech. „Hasiči nasadili na hašení čtyři vodní proudy včetně hašení z výškové plošiny a zhruba za hodinu a půl požár zcela uhasili,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová.

Oheň poničil střechu haly a dřevěné konstrukce, zčásti shořely i uskladněné balíky slámy. Hasiči uchránili několik zemědělských strojů zaparkovaných v jedné části haly  a snažili se ochránit i okolní objekty.

„Slámu hasiči následně vyváželi z haly a dohašovali až do sobotních ranních hodin. Příčina události je v šetření, vzniklá škoda byla předběžně stanovena na pět milionů korun,“ dodává mluvčí.

V Sadové se při požáru popálil člověk

V Sadové zasahovaly čtyři jednotky hasičů v budově jedné firmy, kde hořela tlaková lahev. Ještě před jejich příjezdem stihli zaměstnanci sami objekt opustit. Jeden člověk utrpěl popáleniny na horních končetinách a převzali si ho do péče záchranáři.

Od hořícího plynu z tlakové lahve došlo k poškození dalších věcí, jednotky musely část poškozených věcí vyskladnit a prostor odvětraly. Zásah probíhal za použití dýchací techniky,“ dodává Götzová. Hasiči ale měli vše brzy pod kontrolou. I tak se ale předběžně vyčíslená škoda dostala na 100 tisíc korun.

Na dalších 100 tisíc se vyšplhala škoda po pátečním požáru garáže a kůlny v Chlumci nad Cidlinou. Uvnitř objektu se nacházely také tlakové lahve, Příčiny tohoto požáru jsou předmětem vyšetřování.

Čtyři jednotky hasičů vyrážely do obce Tuř na Jičínsku k požáru dřevěné kůlny poblíž rodinného domu. „Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun, uchráněné hodnoty představují asi 1,2 milionu korun. Příčina vzniku události je předmětem vyšetřování,“ uvádí Götzová.

Na některých požárech se podepsalo i sucho

Hasiči museli krotit plameny v Třebechovicích pod Orebem, kde hořelo strniště, na Pražském Předměstí keř, ve Staré Pace a Dobrušce kontejner. V Dobrušce následně hořela i štěpka a kompost.  

V Dubenci na Trutnovsku hořel kombajn

K ohlášenému požáru kombajnu byly zalarmovány tři jednotky hasičů. Při jejich příjezdu stroj dohasily a ochladily. Došlo k zahoření prachu na startéru kombajnu. Žádná škoda naštěstí nevznikla.  

To, že bylo sucho, ale vůbec netrápilo některé táborníky.  K uhašení ohniště v lesním porostu proto vyjeli hasiči do Zdoňova a k Ruprechtickému Špičáku na Náchodsko. 

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky hasiči, požár, Královéhradecký kraj, sucho, dopravní nehoda, okres Náchod, kombajn, Dobruška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Královéhradeckého kraje zasahovali o víkendu častěji u požárů, než u dopravních nehod  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.