Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Archeologové mají u Domašína důkaz osídlení trvajícího tisíce let. Potvrdit ho musí analýza

Archeologové u Domašína na Rychnovsku pokračují ve výzkumu v trase budoucího silničního obchvatu obce. Naleziště, které mají prozkoumané ze dvou třetin, patří v okrese Rychnov nad Kněžnou k výjimečným. Archeologům se tam zřejmě podařilo zaznamenat průběžný vývoj osídlení od neolitu až po dobu bronzovou. Výzkum u Domašína začal na jaře.

"Je to polykulturní lokalita. Bylo tam nalezeno průběžné osídlení od nejstarších zemědělců po starší dobu bronzovou. Například tam máme sídliště kultury s lineární keramikou nebo sídliště kultury nálevkovitých pohárů. Sídliště druhé zmiňované kultury se podařilo nalézt na Rychnovsku vůbec poprvé," řekla archeoložka rychnovského muzea Martina Beková.

Nejcennějším dosavadním nálezem z výzkumu u Domašína je shluk pěti okrouhlých studen, který je typický pro kulturu se šňůrovou keramikou, zřejmě byly součástí sídliště. Zatímco jinde v Evropě, například v Německu, se takové uspořádání studen této kultury objevuje, v ČR by to bylo vůbec poprvé. Pokud analýzy potvrdí u Domašína sídliště kultury se šňůrovou keramikou datované k roku 2000 před naším letopočtem, půjde o objev, který nemá v ČR obdoby. Sídliště této kultury se dosud v ČR prozkoumat nepodařilo.

Za zmínku stojí také objev pozůstatků sídliště únětické kultury ze starší doby bronzové datované do období okolo 1800 před naším letopočtem.

Archeology překvapil také neobvyklý izolovaný poškozený kostrový hrob z novověku, zřejmě z období druhé světové války. Podle Bekové mohlo jít o zraněného ruského uprchlého zajatce, který se v Domašíně podle místní kroniky skrýval nebo také o zraněného německého vojáka z nedalekého lazaretu. Na dolní končetině bylo totiž zjištěno poškození v souvislosti se závažným onemocněním.

Naleziště je na terénní terase nad řekou Bělou. O tom, že půjde o tak bohaté naleziště, neměli archeologové tušení.

Autoři | Foto Muzeum východních Čech Hradec Králové

Štítky ČR, archeologie, zajímavosti, stavby, Rychnovsko, kultura, sídliště, okres Rychnov nad Kněžnou, keramika, Martina Beková, Rychnov nad Kněžnou, Česko, analýza, druhá světová válka, Evropa, Německo, výzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové mají u Domašína důkaz osídlení trvajícího tisíce let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.