Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Krkonoších se rýsuje sněhové pole Mapa republiky, může mít pět metrů sněhu

V Krkonoších na úbočí Studniční hory se opět rýsuje sněhové pole ve tvaru bývalého Československa známé jako Mapa republiky. Odhadem může být vrstva sněhu stále až pětimetrová.

"Předpokládáme, že Mapa republiky by mohla roztát začátkem července. Jedná se ale o odhad, bude záležet na počasí, na slunečním svitu, na dešti, na teplotách vzduchu a podobně," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Sněhové pole Mapa republiky loni zmizelo 9. července, o čtyři dny dříve než v roce 2021. Správa KRNAP v místě měří mocnost sněhu přes 20 let několikrát za sezonu. Cílem je zjistit, jak sněhová pokrývka ovlivňuje mikroklima v závětrné oblasti Studniční hory. Maxima jsou tam zaznamenávána většinou na jaře. Jak sněhové pole odtává, ztrácí postupně tvar první republiky, až nakonec zůstávají střední Čechy.

Přestože Mapa republiky leží na jižním svahu, sníh tam v takovém rozsahu zůstává nejdéle v české části Krkonoš. Důvodem je modelace terénu a větrné proudy anemo-orografického systému Bílého Labe, které pravidelně ukládají obrovská množství sněhu. Sněhová vrstva pak dosahuje mnohametrové výšky, uvedl KRNAP. Mapa republiky se každoročně na jaře rýsuje v nadmořské výšce 1420 až 1455 metrů.

Za příznivého počasí je viditelná zdaleka, dokonce až z Hradce Králové. Dobře je vidět od krkonošského bufetu Na Rozcestí, z cesty mezi Výrovkou a Památníkem obětem hor nebo od Husovy boudy nad Pecí pod Sněžkou.

Charakteristického tvaru sněhového pole si všimli před desítkami let turisté a začali mu přezdívat Mapa republiky. Nachází se v nejpřísněji chráněné první zóně KRNAP, proto se k němu turisté nedostanou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KRNAP

Štítky ČR, zajímavosti, příroda, sníh, Mapa republiky, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších se rýsuje sněhové pole Mapa republiky, může mít pět metrů sněhu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.