Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé bez datové schránky mají na daňové přiznání čas do pondělí. S datovkou spěchat nemusí

Podnikatelé bez datových schránek mají posledních pár dní na podání daňového přiznání. Nejzazší termín je pro ně pondělí 3. dubna. Novinkou jsou letos právě datové schránky. Každý, komu už byla datovka přidělena, je povinen odevzdat přiznání elektronicky. V takovém případě však není třeba spěchat.

Pokud OSVČ odevzdává daňové přiznání písemnou formou osobně na finančním úřadu nebo prostřednictvím Pošty, má na to čas do pondělí 3. dubna. Nutné je to stihnout v provozní době podatelny místního finančního úřadu. Většina z nich své otevírací doby rozšířila.  

Letos platí nově zavedené pravidlo. Všichni OSVČ, kteří nestihli daňové přiznání odevzdat před přidělením daňové schránky, musí poslat přehled příjmů elektronicky. V tomto případě už není třeba spěchat. Nejzazší termín pro elektronické podání přiznání je do středy 2. května. Zásadní novinkou je fakt, že pokud už má OSVČ datovou schránku, je povinen ji k odevzdání přiznání použít.  

„Jde-li však o daňový subjekt, který má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem nebo jehož přiznání zpracovává daňový poradce, je lhůta pro podání v letošním roce 2. července 2023,“ uvedla před časem v tiskové zprávě mluvčí Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Romana Barešová.  

Případný nedoplatek na dani z příjmu je třeba uhradit nejpozději v den, který platí pro nejzazší odevzdání přiznání. Finanční úřad považuje za den platby ten, kdy mu peníze přijdou na účet. Například při platbě převodem je třeba počítat s prodlevou ze strany banky.  

Kde a kdy podat daňové přiznání?  

V Královéhradeckém kraji lze daňové přiznání odevzdat na pěti místech. V Hradci Králové, Jičíně, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou a Trutnově.  

Například úřad v krajské metropoli má nyní rozšířenou provozní dobu podatelen. V úterý a ve čtvrtek je možné daňové přiznání odevzdat do 15:30, ve středu do 17:00 a v pátek do 14:00. Poslední šance bude v pondělí, kdy bude podatelna otevřená od 8:00 do 17:00. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Jihlava

Štítky daňové přiznání, datová schránka, finanční úřad, OSVČ, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé bez datové schránky mají na daňové přiznání čas do pondělí. S datovkou spěchat nemusí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.