Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé v Trutnově můžou přijít s nápadem, kam zainvestovat

Mít nápad, přihlásit ho a získat podporu veřejnosti. To je jednoduchý recept, jak se do vylepšování veřejného prostranství mohou zapojit sami občané Trutnova. Trutnovská radnice totiž od dubna spouští projekt participativního rozpočtu.

Prvky na dětské hřiště, instalace nové lavičky a mnoho dalšího, zkrátka drobné investiční akce mohou být přihlášeny do prvního ročníku participativního rozpočtu města Trutnova. Jde o moderní nástroj, díky kterému se na rozvoji města podílí přímo veřejnost. „Všechny pokusy radnice o zapojení občanů do rozhodování se setkaly s poměrně vřelým ohlasem a z toho důvodu chceme vyzkoušet i formu participativního rozpočtu. Záměrně začínáme se skromnou částkou a v případě, že se první ročník vydaří, jsme připraveni do dalšího roku částku navýšit,“ popisuje záměr Michal Rosa, starosta města Trutnova.

Na první ročník participativního rozpočtu město ve svém rozpočtu vyčlenilo 1 milion korun. „Může uspět jeden projekt anebo i více menších investičních akcí, pokud výsledná částka za realizaci nepřesáhne 1 milion korun včetně DPH,“ upřesňuje Tomáš Eichler, místostarosta města Trutnova. Projekty mohou přihlašovat občané města starší 12 let. Každý občan může přihlásit 1 projekt, a to jednoduše skrze elektronický formulář na menime.trutnov.cz, nebo v papírové podobě na podatelně Městského úřadu Trutnov. Termín pro přihlašování projektů je od 1. dubna do 31. května 2023.

Do konce června bude posouzena proveditelnost přihlášených návrhů. „Vedoucí odborů městského úřadu, kterým by realizace přihlášeného projektu příslušela, nejprve ověří, zda je vůbec realizovatelný a zda splňuje pravidla participativního rozpočtu. Pokud ano, postoupí takový projekt do další fáze, a tou bude hlasování veřejnosti,“ vysvětluje postup Jan Seidel, tajemník Městského úřadu Trutnov.

Prezentace soutěžních projektů a hlasování veřejnosti je plánováno na období od 4. září do 15. října 2023. „Podpořit své favority a hlasovat pro projekty budou moci lidé přes webové stránky participativního rozpočtu. Každý hlasující může udělit až 2 kladné hlasy a 1 záporný hlas. Hlasování bude ověřeno unikátním kódem v podobě SMS,“ přibližuje způsob hlasování místostarosta Eichler. Občanům, kteří nemohou či nechtějí využít internet, pomohou s hlasováním zaměstnanci Informační recepce ve vestibulu Městského úřadu Trutnov. Pro tuto formu hlasování je nutné přijít osobně a mít s sebou mobilní telefon kvůli zaslání ověřovacího unikátního kódu v podobě SMS.

Naším cílem je zájem občanů o život a fungování města ještě více zvýšit. Věřím, že lidé se zapojí, a těším se, jaké nápady přihlásí,“ dodává trutnovský starosta. Podrobnosti k participativnímu rozpočtu, včetně jeho pravidel a harmonogramu lidé naleznou na webových stránkách menime.trutnov.cz. Průběžně budou informace o participativním rozpočtu města zveřejňovány také na webu a FB města Trutnova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Trutnov

Štítky projekt, Trutnov, rozpočet, obecní úřad, Tomáš Eichler, Michal Rosa, Jan Seidel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Čepelka

Hlavně by se měli lidí zeptat co kde nechtějí aby si zase nedělali zábavní park z přilehlých obcí pro zábavu měšťáků

Středa, 29. března 2023, 22:04Odpovědět

Lidé v Trutnově můžou přijít s nápadem, kam zainvestovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.