Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Velikonoční víkend v hradeckém kraji nabídne folklor i vyzdobené památky

Velikonoční víkend v Královéhradeckém kraji zpestří desítky kulturních a folklorních akcí. Většina z pěti památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) v kraji nabídne velikonočně vyzdobené interiéry, vyplynulo z informací oslovených pořadatelů akcí a institucí. Velikonoční pondělí letos připadne na 10. dubna.

NPÚ má v kraji ve správě zámky Opočno, Hrádek u Nechanic, Náchod, Ratibořice a hospitál Kuks. Například státní zámek Hrádek u Nechanic nabídne velikonoční program od 2. do 10. dubna.

"Ve velikonočně vyzdobeném zámku Hrádek u Nechanic budou návštěvníci seznámeni s historií Velikonoc, s jejich zvyky a tradicemi. Dále se dozvědí, jak se vypočítá datum jejich slavení, techniku zdobení vajíček, význam dnů svatého týdne a další zajímavosti týkající se těchto nejstarších křesťanských svátků," uvedla mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Velikonoční program plánuje také náchodský zámek, a to o víkendu 1. a 2. dubna a od 6. do 10. dubna. Návštěvníci například uvidí, jak zámek vypadal o Velikonocích za Schaumburgů.

Zámek Opočno 6. až 10. dubna v bývalé zámecké kuchyni otevře výstavu velikonočních kraslic, výzdoby a zvyků. Další akce nazvaná Velikonoce v zámku a podzámčí zve 7. až 10. dubna na zámek Ratibořice.

Také soukromé památky v kraji lákají na velikonoční program, třeba Nový zámek v Kostelci nad Orlicí 6. až 10. dubna. "Stejně jako v předchozích letech, tak i tentokrát zámecké floristky pro návštěvníky vytvoří jedinečná aranžmá, která umocní krásu zámeckých prostor," uvedli zástupci zámku, který patří rodině Kinských.

Velikonoční zvyky a tradice si zájemci budou moci o víkendu 8. a 9. dubna připomenout takého v Podorlickém skanzenu Krňovice na Hradecku nebo 7. až 10. dubna v Josefově v Jaroměři na Náchodsku v Bastionu I při akci Velikonoce na pevnosti.

Tradiční akce Velikonoce na statku se uskuteční v areálu roubeného Šrámkova statku v Pileticích na okraji Hradce Králové od 6. do 10. dubna. Součástí programu bude Výstava velikonočních kraslic a jarních zvykoslovných předmětů ze sbírek Spolku lidové tvorby Hradec Králové. "Pro školní a jiné kolektivy bude výstava zpřístupněna v termínech 4. a 5. dubna na základě předchozí telefonické objednávky," uvedli pořadatelé.

Na řadě míst budou o velikonočním víkendu tematicky laděné trhy, a to například v sobotu 8. dubna v zámku Adršpach na Náchodsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto scartmyart | Pixabay

Štítky ČR, folklor, památky, Velikonoce, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoční víkend v hradeckém kraji nabídne folklor i vyzdobené památky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.