Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Broumovsku a okolí žije přes 18 vlků, zjistilo plošné mapování vlka

Na severu Královéhradeckého kraje v česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami se v únoru potvrdil výskyt minimálně 18 vlků. V této oblasti žijí vlci ve třech teritoriích, a to ve Vraních horách, v Javořích horách a v polském Národním parku Góry Stolowe. Vyplynulo to z celoplošného mapování vlka obecného, které se konalo 11. a 12. února v Broumovské vrchovině a okolí. Vlci na Broumovsku patří k přeshraničním smečkám.

Ve Vraních horách byly v únoru zjištěny na základě sledování průkazných stopních drah nebo jednoznačných záběrů z fotopastí dva vlci, v Javořích horách osm, v národním parku Góry Stolowe sedm jedinců a jeden vlk u Nového Města nad Metují.

"Celkem byl během celoplošného mapování a doplňujících informací z fotopastí během února potvrzen výskyt minimálně 18 vlků. Předpokládáme, že tento počet se významně neliší od skutečného počtu vlků ve sledovaném území, protože počty v jednotlivých oblastech byly zjištěny opakovaně během zimy ať už pomocí stopování, nebo fotopastí," uvedl Miroslav Kutal z Hnutí Duha.

Zatímco v Javořích horách jde zhruba o stejný počet zvířat, jako byl odhad v loňském roce, ve Vraních horách byla v únoru zjištěna jen dvojice vlků, ačkoliv v prosinci to byli ještě tři až čtyři vlci a v létě měla smečka minimálně sedm členů včetně vlčat. Loni v únoru byli v tomto teritoriu zjištěni čtyři vlci.

"Naopak v Národním parku Góry Stolowe smečka sedmi vlků představuje nárůst oproti loňskému stavu, kdy byli zjištěni jen dva vlci. Již poněkolikáté se nepodařilo nalézt žádné pobytové znaky v Broumovských stěnách, i když předpokládáme, že teritorium ze smečky z národního parku okrajově zasahuje i do tohoto pohoří," uvedl Kutal.

Loni celoplošné únorové mapování vlků na Broumovsku potvrdilo výskyt minimálně 14 vlků ve třech předpokládaných teritoriích. Smyslem akce je zmapovat během krátké doby co největší území s cílem co nejpřesnějšího možného odhadu počtu vlků, kteří se v oblasti vyskytují. "Za tímto účelem organizátoři letos navrhli k projití celkem 24 tras od západní části Krkonoš - Rýchor přes Broumovskou vrchovinu až po národní park Góry Stolowe a Novoměstsko," uvedl Kutal.

Mapovatelé letos obsáhli 15 tras o celkové délce 105,7 kilometru, sněhová pokrývka byla zpravidla souvislá. "Celkem se během dvou dnů podařilo nalézt 31 věrohodných pobytových znaků vlka obecného a potvrdit tak výskyt ve všech třech předpokládaných teritoriích vlků, zasahujících do Broumovské vrchoviny, navíc byly pobytové znaky jednoho vlka nalezeny také na Novoměstsku," uvedl Kutal.

Většinou šlo o trus a stopy několika jedinců pohybujících se bez přítomnosti lidských stop, v jednom případě byly nalezeny zbytky kořisti prasete divokého. Podle ochranářů bylo ale určení počtu stopních drah a jejich stáří často obtížné. K určení předpokládaného počtu vlků tak místy napomohly únorové záběry z fotopastí. Přírodovědci odebrali vzorky trusu a moči pro potravní, parazitologické a genetické analýzy. "V Javořích horách fotopasti například v únoru odhalily smečku osmi vlků, z nichž jeden vlk je třínohý. Ve smečce zasahující na naše území z Vraních hor byli během mapování zjištěni jen dva jedinci, ještě v prosinci zde byli stopováni tři až čtyři vlci," uvedl Kutal.

Celoplošné únorové mapování na Broumovsku zorganizovalo Hnutí DUHA ve spolupráci s AOPK ČR - Správou CHKO Broumovsko. Do mapování se během víkendu zapojili dobrovolníci Vlčích hlídek, polští i čeští ochránci přírody, myslivci i farmáři.

Trvalý výskyt vlka byl na Broumovsku zaznamenám po 250 letech v roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování. Stabilní populace vlků na Broumovsku doprovázejí útoky na hospodářská zvířata, zejména ovce. Někteří farmáři dlouhodobě požadují odstřel vlků. Ochranáři opakovaně uvádějí, že v zabezpečení stád mají někteří chovatelé rezervy.

Broumovsko není jedinou oblastí kraje, kam se vlci vrátili. Správa KRNAP letos zveřejnila informaci, že v Krkonoších byl loni potvrzen trvalý výskyt vlka obecného. Podle ní jsou tam usazené zřejmě dvě vlčí smečky. Již dříve byl potvrzen trvalý výskyt vlka také v Orlických horách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hnutí Duha

Štítky ČR, příroda, vlci, Broumovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Broumovsku a okolí žije přes 18 vlků, zjistilo plošné mapování vlka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.