Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Seniorka naletěla na podvod s falešným bankéřem. Přišla o 800 tisíc korun

Policie z Hradce Králové řeší další podvod, který byl cílený na pětašedesátiletou seniorku z Hradecka. Šlo o klasický podvod falešného bankéře. Ten ženě tvrdil, že má napadený účet a je třeba vybrat hotovost. Nakonec přišla o 800 tisíc korun.

„Uvěřila neznámému volajícímu, který se vydával za bankovního úředníka. Tvrdil ji, že má napadený účet. Smyšlenou legendu ji vzápětí potvrdil i další neznámý volající, který se vydával za pracovníka kriminálního oddělení banky,“ uvedla na webu policie mluvčí Iva Kormošová.  

Oba muži seniorku přemluvili, aby ze svého účtu vybrala veškerou hotovost a vložila je do bitcoinmatu. Podle instrukcí je tam vkládala po dvacetitisícových částkách.  

„Policisté zahájili úkony trestního řízení pro přečin podvod, za což pachateli hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let,“ dodala Kormošová. 

Jak se bránit podvodům po telefonu?   

Forma ochrany před podvodníky se liší především v tom, kde je pokus o podvod veden. Zda po telefonu nebo v on-line světě. V případě telefonického hovoru funguje jednotlivé pravidlo: „zavěste a zavolejte na číslo zpět“. Pokud se nedovoláte, šlo o podvod.   

Je třeba mít na paměti, že žádná banka po svém klientovi nikdy nechce výběr v hotovosti za účelem ochrany prostředků. Každá banka v České republice dokáže ochránit peníze i bez asistence majitele účtu.   

Zjednodušeně lze říct, že bychom po telefonu neměli řešit nic ohledně financí ani kryptoměn. Nejjednodušší obranou je nejdříve ověřit si totožnost volajícího na telefonním čísle, které má konkrétní banka na svém oficiálním webu. 

V minulém roce bylo v Královéhradeckém kraji spácháno celkem 6 659 trestných činů. Ve srovnání s přechozím rokem jde o nárůst o 26,5 procenta. Přestože kriminalita vzrostla, podařilo se navýšit počet objasněných skutků.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sabine van Erp | Pixabay

Štítky senior, podvod, falešný, bankéř, policie, Hradecko, krimi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seniorka naletěla na podvod s falešným bankéřem. Přišla o 800 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.