Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oprava cesty na Šerlich začne v květnu. Rozšíření parkoviště letos zřejmě nebude

Parkoviště v horském sedle pod Šerlichem v Orlických horách vedle silnice II/311 se letos obci Deštné s největší pravděpodobností rozšířit nepodaří. Přestavba kapacitně nedostatečného parkoviště se přitom letos nabízí, Královéhradecký kraj na začátku května zahájí rozsáhlou rekonstrukci horské silnice mezi Deštným a Šerlichem, vyplývá z informací zástupců obce a hejtmanství. Oprava by měla trvat do října, silnice bude kvůli ní zcela uzavřená.

Rekonstrukce čtyřkilometrového úseku silnice II/311 za 102 milionů korun včetně DPH, který začíná v části Deštného Zákoutí a končí u parkoviště na Šerlichu, má začít kácením stromů podél komunikace. Součástí bude také oprava mostu a asi 30 propustků po celé trase. Investorem je kraj.

Příprava na rozšíření parkoviště u Šerlichu je ale podle vedení obce Deštné teprve na začátku, obec jedná s krajem i se zástupcem majitele pozemků potřebných k rozšíření parkovací plochy. Obech chce její kapacitu zvýšit ze současných 80 zhruba na 200 parkovacích míst. Slouží hlavně turistům, kteří vyrážejí na hřebeny. Zejména v zimě v horském sedle u Šerlichu kvůli nedostatečné kapacitě parkoviště často kolabuje doprava na silnici Deštné - Orlické Záhoří.

"Letos s největší pravděpodobností stavět nezačneme. Stále řešíme, kam by se parkoviště mohlo rozšířit. Ve hře jsou dvě varianty, jednak že bychom použili pozemky obce, které tam máme, nebo pozemky soukromého vlastníka, se kterým jednáme," řekl místostarosta Deštného Jan Hepnar. Obec původně chtěla pozemky směnit, ale jejich majitel to odmítl.

Hepnar odhadl, že maximalistická varianta rozšíření parkoviště, která by zahrnovala také zázemí včetně sociálního zařízení či elektronabíječek, by mohla vyjít až na 50 milionů korun. "Ta realistická by mohla stát 15 až 20 milionů korun. Obě varianty by samozřejmě měly splňovat podmínky CHKO. Budeme usilovat o dotace," řekl místostarosta.

Podle hejtmana Martina Červíčka (ODS) kraj jedná s obcí Deštné o možné podpoře rozšíření parkoviště u Šerlichu. "Byl původně takový záměr, že parkoviště by se mohlo udělat v době rekonstrukce silnice. Rozšíření parkoviště ale nejde za námi, ale za obcí. Nicméně, pokud by se obec do toho pustila a hledala součinnost, tak si myslím, že by jí kraj měl pomoci," řekl Červíček.

Oprava silnice od Deštného do horského sedla pod Šerlichem bude znamenat pro řidiče komplikaci. Objízdná trasa do Orlického Záhoří a naopak povede přes Mezivrší. Bude víc než dvojnásobně dlouhá a vede i po silnicích třetí třídy. "Nemáme jinou možnost než silnici zrekonstruovat. Bohužel silnice bude po dobu prací neprůjezdná. Přístup na parkoviště u Šerlichu bude od Orlického Záhoří, jinak to nejde," dodal hejtman.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto snow.cz

Štítky ČR, stavby, silnice, správa, rekreace, Šerlich, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava cesty na Šerlich začne v květnu. Rozšíření parkoviště letos zřejmě nebude  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.