Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec Králové zrušil výběr nájemníků 11 bytů kvůli potížím s dodávkou elektřiny

Hradec Králové zrušil výběrové řízení na pronájem jedenácti nových městských bytů, které nechal postavit ve čtvrti Kukleny. Důvodem je technický problém s přípojkou elektřiny, který nyní město řeší se společností ČEZ. Zda město vypíše nové výběrové řízení na pronájem, není jisté.

Byty město v lednu nabídlo k pronájmu takzvanou obálkovou metodou. Přišlo 16 žádostí, což bylo méně, než radnice čekala. Obálky s nabídkami radnice kvůli zrušení řízení ani neotevřela. Do bytů se nájemníci podle původních představ radnice měli stěhovat na začátku května. "Zda dojde k vypsání nového výběrového řízení, bude předmětem dalších jednání. S ohledem na nízký zájem o klasický pronájem bude ale město zvažovat i jiné varianty," řekla mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková.

Městem požadované minimální nájemné začínalo na 200 korunách za metr čtvereční a podle velikosti bytů se pohybovalo od 11.000 korun do 19.500 korun. Podle serveru sreality.cz se ceny pronájmů nyní nabízených bytů v Hradci Králové nejčastěji pohybují zhruba mezi 10.000 až 16.000 korunami.

Byty radnice vybudovala od roku 2020 v rekonstruovaném domě ve čtvrti Kukleny nákladem 26,1 milionu korun bez daně. Byty jsou jednopokojové až třípokojové a mají velikost od 42 do 97 metrů čtverečních. Mají nové kuchyňské linky a ke každému bytu náleží jedno parkovací místo u domu.

Původní nájemníci domu, o němž se v minulosti hovořilo jako o sociálně vyloučené lokalitě, dostali od města výpovědi. Někteří v domě ale dál žili bez platné smlouvy a městu trvalo přes rok, něž se je podařilo z domu vystěhovat. Následně radnice začala s přestavbou.

Původně radnice mínila, že byty budou sociálního typu a obsadí je lidé v bytové nouzi, kteří by platili snížené nájemné. Na přestavbu domu pro sociální bydlení radnice získala evropskou dotaci 21,4 milionu korun, ale nakonec ji nevyužila a byty nabídla k pronájmu za tržní ceny.

Pro různé skupiny obyvatel, které potřebují podporu, má město k dispozici téměř 1000 bytů. Z toho je téměř 700 sociálních bytů se sníženým nájemným, 132 je startovacích bytů a pro rodiny s dětmi má město vyčleněno asi 160 bytů. Celkem město disponuje asi 1340 byty. Hradec Králové má přes 90.000 obyvatel.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, byty, správa, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové zrušil výběr nájemníků 11 bytů kvůli potížím s dodávkou elektřiny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.