Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Náchodsku je nedostatek psychiatrické péče. Pomoct má nové centrum duševního zdraví

Nejenom pediatři a zubaři. Některé regiony v Královéhradeckém kraji se potýkají i s nedostatkem psychiatrické péče. Jde například o Náchodsko, kde by mohlo situaci zlepšit centrum duševního zdraví.

Pacienti z Náchodska, kteří potřebují psychiatrickou péči, se musí obrnit trpělivostí. Čekací doba se aktuálně pohybuje v rámci týdnů až měsíců. Většina z nich stejně nakonec musí dojíždět do jiných okresů. Což je především pro pacienty z odlehlých lokalit problém.  

Podle radního pro zdravotnictví Zdeňka Finka (HDK) to vede k tomu, že řada pacientů vynechává pravidelné kontroly a vysazují medikaci. „Výsledkem je jejich dlouhodobá hospitalizace i v řádu měsíců až let ve spádové Psychiatrické nemocnici Havlíčkův Brod. Někdy dochází i k nežádoucímu chování a sociálním debaklům,“ uvádí Fink v tiskové zprávě. 

Pomoct by mělo nové centrum duševního zdraví. V něm budou působit psychiatr, psycholog, zdravotní sestry i sociální pracovníci. Součástí týmu je také peer konzultant, což je osoba s vlastní zkušeností s duševním onemocněním. 

„Za klienty většinou jezdí domů či na jiné místo, a proto dokáží poskytovat intenzivnější podporu. Snaží se předcházet nutnosti hospitalizace klientů a současně je podporují ve zvládání potřeb běžného života,“ vysvětluje ve zprávě ředitel neziskové organizace Péče o duševní zdraví Petr Pavlíček

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto RazorMax | Pixabay

Štítky okres Náchod, duševní zdraví, Královéhradecký kraj, psychiatr, psychologie, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Náchodsku je nedostatek psychiatrické péče. Pomoct má nové centrum duševního zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.