Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Prohlídkové okruhy na státním zámku Opočno se zatím měnit nebudou

Národní památkový ústav (NPÚ) v restituční kauze týkající se části mobiliáře státního zámku Opočno na Rychnovsku podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Zámek Opočno plánuje 1. dubna zahájit návštěvnickou sezonu v běžném rozsahu. Prohlídkové okruhy v zámku se v návaznosti na rozhodnutí soudu o navrácení části majetku rodině Colloredo-Mannsfeldů prozatím měnit nebudou. V opočenském zámku budou přístupná obě zámecká patra.

"Začátku sezony v zámku Opočno se restituční kauza mobiliárního fondu nijak nedotkne. Prohlídkové trasy budou otevřeny tak, jak jsou návštěvníci zvyklí, jen s drobnými změnami, které jsme prováděli úmyslně, jedná se o reinstalační změny," řekl ředitel památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec.

Odvolací soud v Pardubicích koncem února pravomocně rozhodl o vydání části mobiliáře zámku Opočno rodu Colloredo-Mansfeldů. "Až obdržíme rozsudek budeme podávat dovolání," řekl Kadlec.

V rozsudku je podle NPÚ uvedeno zhruba 250 nesporných věcí, které budou postupně nahrazovány, aby byly připraveny k případnému transportu. V souboru předmětů je podle Kadlece například kočár ve vstupním průjezdu, 19 lustrů, 38 obrazů nebo zhruba 220 historických zbraní.

"Vstoupili jsme v jednání se zástupci rodiny Colloredo-Mannsfeld o případné výpůjčce těchto předmětů. Po návratu klientů ze zahraničí, jak nám sdělil jejich právní zástupce, s nimi budeme o možném vypůjčení těchto předmětů jednat. Z dosavadní e-mailové korespondence víme, že právní zástupce se domnívá, že dojde k dohodě tak, aby byla výhodná pro obě strany," řekl Kadlec.

Pokud by k dohodě o výpůjčce předmětů nedošlo, největší změny by se podle NPÚ týkaly obrazáren zámku a vstupního schodiště.

Podle pardubického soudu žalobci prokázali, že jsou oprávněnými osobami a že věci přešly na stát bez právního důvodu. Původně byly vlastníkům zabaveny podle Benešových dekretů jako osobám německé národnosti, později bylo prokázáno, že tento důvod nebyl dán, uvedl soud. Pardubický soud tak 27. února z velké části žalobě vyhověl, vydal věci do podílového vlastnictví žalobců, kterými byli Jerome Colloredo-Mannsfeld a Kristina Colloredo-Mannsfeldová, jejichž otcové byli bratři. Neuznal pouze menší počet předmětů, které požadovala Kristina Colloredo-Mannsfeldová jako dědictví po svém otci.

Památky ve správě NPÚ v Královéhradeckém kraji zahájí sezonu 1. dubna. Návštěvníci opočenského zámku mohou od letoška nově využít občerstvení v nádvoří zámku, novinkou je také chystaný dětský den v zámeckém parku. Od ledna pokračuje sanace havarijního stavu střešní a stropní konstrukce letohrádku. Provoz zámeckého parku, ve kterém letohrádek je, opravy zásadně neovlivní.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, památky, soud, restituce, Opočno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prohlídkové okruhy na státním zámku Opočno se zatím měnit nebudou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.