Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Podle vlekařů je letošní zima v Královéhradeckém kraji průměrná a plná výkyvů

Tahle zima byla plná výkyvů, shodují se provozovatelé skiareálů. Za standartní označují letošní sezónu ubytovatelé. Zatímco někteří vlekaři pojedou do neděle, jiní chtějí udržet lyžařskou sezónu ještě tři týdny.

Ve SkiResortu Černá hora - Pec může mít slabší sezona vliv na plánované investice, vyplynulo z vyjádření jeho zástupců. Dosavadní zimní sezonu hodnotí jako mírně podprůměrnou. Stále se tam lyžuje na víc než 40 kilometrech sjezdovek v šesti areálech.

"I proto je pro nás ekonomické hodnocení zimní sezóny předčasné. Každopádně aktuální sezonu výrazně ovlivnila tři týdny trvající silvestrovská a lednová obleva. To může mít určitý vliv na plánované investice, přesto bychom do příští zimy rádi například připravili nový úsek sáňkařské cesty z Černé hory tak, aby v horní části nekřižovala sjezdovky, či provedli výstavbu nového přivaděče pro zasněžování v Janských Lázních," uvedla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

V neděli bude SkiResort uzavírat níže položené areály a lyžovat se bude dál v Malé Úpě do 2. dubna a na Černé hoře a v Peci pod Sněžku určitě do Velikonoc. Za průměrnou označili sezonu v největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn. "Sezona bude u nás pokračovat určitě do velikonočního pondělí 10. dubna, podmínky jsou stále dobré," řekl ČTK Adam Svačina ze Skiareálu Špindlerův Mlýn.

Areál zahájil zimní sezonu druhý víkend v prosinci, kdy byly dobré sněhové podmínky. "Oblevy přicházejí, ale tentokrát šlo o dlouhé období, kdy jsme přišli o velké procento zásob sněhu, které jsme na sjezdovkách měli. Museli jsme proto všechny sjezdovky znovu dosněžovat. Světový pohár (ve sjezdovém lyžování), který se konal 28. a 29. ledna, se ale díky štěstí a vynikající práci kolegů povedlo zrealizovat. Únor byl už běžný," řekl Svačina.

Zmíněná obleva podle starosty Špindlerova Mlýna a majitele ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martina Jandury negativně poznamenala také zájem o ubytování. "Na tuto zimu jsme se po všech těch covidech a ekonomických problémech těšili. V prosinci, včetně Vánoc a silvestra, to ale nebyla žádná hitparáda a pokračovalo to v podstatě až do 20. ledna. Špindl byl na dešti a byť se skiareál snažil, jak mohl, lidí přijelo méně," řekl Martin Jandura.

K lepšímu se podle něj sezona obrátila až v druhé polovině ledna, kdy přibylo přírodního sněhu a také hostů. Návrat zimního počasí umožnil konání velkých sportovních akcí, které ve středisku byly koncem ledna. "Od té doby jel Špindl jako dobře namazaný stroj, a to až do konce února. Vrátili se zahraniční hosté, hlavně Poláci a Němci. Březen bývá ve Špindlu slabší. Druhá polovina sezony tak přispěla k tomu, že můžeme o zimní sezoně 2022/2023 hovořit z hlediska ubytování, jako o standardní, průměrné," řekl Jandura.

Ve Skicentru Říčky v Orlických horách zahájili sezonu okolo 12. prosince. "Sezona začala nádherně, mrzlo, chumelilo. Bohužel před Vánocemi přišla obleva. V první polovině ledna obleva pokračovala, v tu dobu to bylo na hraně. Kdyby pokračovala, museli bychom areál uzavřít, k tomu ale nedošlo. Zhruba od 20. ledna došlo k ochlazení a postupně se areál vrátil do plného provozu," řekl Petr Kánský ze Skicentra Říčky v Orlických horách. Podle něj je současná zimní sezona plná výkyvů počasí. "Druhá polovina sezony to zachránila, sezonu tak hodnotíme jako průměrnou," uvedl Kánský. Předpokládá, že areál bude v provozu do 10. dubna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook HR Dolní Morava

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, sjezdovky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle vlekařů je letošní zima v Královéhradeckém kraji průměrná a plná výkyvů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.