Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Stavba domova seniorů v Jičíně má zpoždění. Hotovo by mohlo být v roce 2024

Stavba domova seniorů společnosti SeneCura v Jičíně bude mít kvůli potížím dodavatelské firmy zřejmě více než rok zpoždění. Místo původně plánovaného jara letošního roku by stavba mohla být hotová v roce 2024. Od loňského roku stavba stojí. Jičínský domov seniorů by měl mít 120 lůžek a pracovat by v něm mělo přibližně 70 zaměstnanců včetně pomocného personálu.

Firma SeneCura, která je předním nestátním poskytovatelem pobytových sociálních služeb v Česku, hodlá projekt dokončit. "Smlouva, na jejímž základě má být postaveno SeniorCentrum Jičín, je platná a s financováním stavby počítáme. Stavební práce by dle aktuálního stavu budovy měly trvat 16 měsíců," uvedl na dotaz manažer rozvoje skupiny SeneCura Ondřej Plšek. Konkrétní termín opětovného zahájení prací podle něj závisí na dodavateli stavby.

Několik let chystaná stavba domova seniorů oficiálně začala v říjnu 2021. Domov vznikne přestavbou a propojením dvou budov bývalých kasáren v ulici Československé armády za nemocnicí poblíž centra města. Budovy SeneCura od města koupila v roce 2021 za 11,7 milionu korun. Přestavba budov musí respektovat historickou podobu fasády a tvar střech domů. Obě budovy budou propojené novým objektem.

"Věříme, že společnost stavbu dokončí a SeniorCentrum v Jičíně vznikne," řekl místostarosta Petr Hamáček (KDU-ČSL). Za potížemi stavební firmy podle něj stálo zdražení stavebních materiálů a také nedostatek pracovníků.

Ze smlouvy mezi městem a SeneCurou vyplývá sankce 100 tisíc korun za každý započatý rok zpoždění stavby. Termín má firma tři roky od vydání stavebního povolení, tedy v lednu 2024. "Pokud se bude stavět a firma si pošle žádost, tak jim termín můžeme prodloužit," řekl Hamáček s tím, že osobně by v takovém případě byl pro prodloužení sankčního termínu.

SeniorCentrum bude poskytovat služby také lidem trpícím Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. Pokoje budou jednolůžkové a dvoulůžkové s vlastním sociálním zařízením. "V SeniorCentru najdou klienti také kapli, kadeřníka, wellness místnost, fitness centrum a terapeutickou zahradu," uvedla dříve společnost SeneCura.

Budovy budoucího domova seniorů jsou jedinými objekty, které v areálu kasáren město Jičín zachovalo. Celý areál má rozlohu deseti hektarů a město jej chce přeměnit na novou bytovou čtvrť. Nyní radnice v lokalitě nákladem téměř čtvrt miliardy korun buduje infrastrukturu nového sídliště.

Společnost SeneCura v zařízeních v Česku disponuje více než 2000 lůžky. V Česku má nyní 17 senior center. Domovy SeneCura patří do rakouské skupiny, která je se 7500 lůžky a 84 zařízeními předním poskytovatelem sociální a zdravotní péče v Rakousku. Od roku 2015 je rakouská SeneCura součástí francouzské skupiny Orpea.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Jičín

Štítky ČR, sociální, stavby, firmy, SeneCura, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba domova seniorů v Jičíně má zpoždění. Hotovo by mohlo být v roce 2024  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.