Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nová lávka přes Labe v Hradci může klouzat, město na ni dalo varovné cedule

Nedávno otevřená lávka pro pěší a cyklisty přes Labe v Hradci Králové může klouzat. Technické služby na lávku dočasně daly informační cedule s nápisem "Pozor kluzký povrch".

Mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková k tomu řekla, že ráno se může objevovat námraza a povrch lávky může být kluzký. Stavba 103 metrů dlouhé a 5,7 metru široké lávky stála 175 milionů korun. Šlo tak o největší dokončenou investici města za poslední roky

Uklouznutí na lávce z betonu a oceli by údajně mohlo hrozit i po dešti. "Jako každý jiný povrch je i povrch lávky po dešti více kluzký a je třeba při chůzi či jízdě dávat pozor," uvedl náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09).

Radnice v minulých dnech řešila, jak povrch lávky správně ošetřovat. "Město si od projektanta vyžádalo doplnění k plánu údržby, ve kterém jsou uvedeny vhodné posypové materiály pro zimní údržbu. Z doplnění vyplývá, že ideálním materiálem je speciální frakce (umělého kameniva) keramzitu. Doplňkově je ale možné použít i posypovou sůl," uvedla mluvčí.

Lávka má neobvyklou konstrukci, což bylo podle radnice i důvodem její vysoké ceny. Lávku tvoří nosná lana, ocelová žebrová konstrukce a 39 kusů subtilních segmentů tenké mostovky, které jsou vyrobené ze speciálního vysokopevnostního betonu.

Hradec si od lávky, kterou otevřel 2. března, slibuje oživení zóny Aldis a Smetanova nábřeží a jejich propojení s centrem města. V lokalitě Aldis stojí například stejnojmenné kongresové centrum, regionální centrála ČSOB nebo loni otevřený kongresový hotel Aldis. Lávka také přinese bezpečné spojení mezi centrem města a Šimkovými sady. Radnice na stavbu získala evropskou dotaci 102,7 milionu korun.

Stavbu město chystalo od roku 2003, začalo ji stavět v roce 2021. Stavbu v minulosti zdržela řada problémů. K projektu měli námitky ochránci přírody. Zdržení a spory provázely i architektonickou soutěž. K podobě lávky vznesli výhrady ornitologové. Dodavatele lávky město našlo až ve čtvrtém tendru.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ondřej Novotný

Štítky ČR, správa, stavby, počasí, Hradec Králové, lávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová lávka přes Labe v Hradci může klouzat, město na ni dalo varovné cedule  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.