Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

U Hradce Králové káceli jako v pravěku kamennými sekerami. Dub šel k zemi za 29 minut

Téměř půl hodiny trvalo experimentálním archeologům z Archeoparku pravěku Všestary pokácet dub o průměru 21 centimetrů. Při práci v lese na okraji Hradce Králové se střídali tři lidé, do kácení zapojili repliky kamenných seker, které se na Hradecku používaly před šesti až sedmi tisíci lety. Dnešní akce je součástí dlouhodobého programu všestarských experimentálních archeologů, který má pomoci lépe porozumět technologii výroby kamenných vrtaných seker i jejich používání. Strom na dnešní kácení poskytli lesníci z Městských lesů Hradec Králové.

"Dub jsme pokáceli za pomocí replik kamenných vrtaných nástrojů přesně za 29 minut. Protože jsme podobnými nástroji kácení v minulosti již dělali, lze říci, že čas zapadá do rámce, který jsme od toho očekávali. Velký časový rozdíl oproti kácení klasickou sekerou není, měli bychom to asi o deset minut dříve. Stále více pronikáme do toho, jakou roli při práci hraje hmotnost, velikost, tvar či šířka ostří. Vracíme do praxe technologie, způsob práce, který byl na Hradecku běžný ještě před šesti tisíci lety," řekl ředitel archeoparku Radomír Tichý.

Do hradeckých lesů si dnes přivezli deset kamenných broušených seker opatřených topůrky vyrobenýcj v archeoparku v posledních šesti letech. Osm má vyvrtaný otvor pro topůrko, dva nikoli, protože jde o repliky pravěkých teslic. Oblast mezi Hradcem Králové, Jaroměří a Hořicemi je bohatá na nálezy kamenných broušených nástrojů z neolitu.

"Všechny sekery jsou vyrobeny v neolitu z nejpoužívanějšího kamene v naší oblasti, a to z metabazitu typu Jizerské hory. Pískovec z okolí Hořického chlumu sloužil jako brusy. Samotná těžba suroviny probíhala v oblasti Jizerských hor," řekl Tichý.

Program, který se během let nečekaně rozvětvil do dalších oblastí souvisejících s broušenými kamennými nástroji, má rozšířit povědomí o tomto fenoménu mladší a pozdní doby kamenné a popsat výrobu a využití těchto nástrojů. Návštěvníci archeoparku by měli mít v budoucnu možnost seznámit se s poznatky všestarských experimentálních archeologů v plánované expozici.

Archeopark ve Všestarech rozšíří stálé expozice i kinosál

Archeopark pravěku ve Všestarech na Hradecku do tří let obohatí stálé expozice, které představí archeologické sbírkové předměty Muzea a galerie Orlických hor, výsledky průzkumů z dálnice D11 či expedici Monoxylon. Rozšíří také stávající kinosál.

"Díky experimentu přicházíme například s alternativní hypotézou, že na sídlištích z období neolitu na Hradecku zřejmě nebyly jen výrobny těchto kamenných nástrojů, ale že se tam ve velkém opravovaly, tedy že mohlo jít o specializované opravny v rámci těchto sídlišť. Zároveň se snažíme přijít na to, proč je tady taková koncentrace sídlišť s nálezy těchto nástrojů," řekl Tichý.

Rozsah experimentu související s neolitickými kamennými broušenými vrtanými nástroji vyrobenými z metabazitu nemá podle Tichého v ČR obdoby. Loni vyrobili i za pomoci replik pravěkých nástrojů z kmene dubu plavidlo dlouhé přes 11 metrů pro námořní expedici Monoxylon IV. Experimentální archeologové se na něm pokusí od poloviny června do poloviny července přeplout Egejské moře.

"Připravovaná expozice v archeoparku má důležitou souvislost se zpracováním dřeva v neolitu. Repliky broušených kamenných nástrojů z metabazitu jsme použili také při výrobě člunu. Během programu jsme si tak vyzkoušeli téměř vše, od výroby nástrojů, přes kácení, opracování dřeva až po výrobu věcí, v našem případě konkrétně monoxylonu, tedy člunu z jednoho kusu dřeva," řekl Tichý.

Ve vydlabaném člunu chtějí přeplout Egejské moře, test dopadl na jedničku

Experimentální archeologové z Archeoparku Všestary se chystají příští rok přeplout Egejské moře. Teď vyzkoušeli speciální člun vydlabaný z jednoho kusu kmene, po kterém se budou plavit.

Během programu vše zaznamenávají, aby mohli porovnat míru či mechanismus opotřebení kamenných seker při různých činnostech se stopami po opotřebení na originálních nástrojích.

Monoxylon IV naváže na námořní výpravy experimentálních archeologů v dlabaných člunech z let 1995, 1998 a 2019. Jejich cílem je udělat si představu o tom, jak v neolitu před devíti tisíci lety ve Středomoří vypadala zemědělská kolonizace.

Archeopark ve Všestarech do tří let projde proměnou za více než 32 milionů, investorem bude Královéhradecký kraj. Počítá se s rozšířením kinosálu nebo stálých expozic, které představí výsledky průzkumů z dálnice D11, námořní expedici Monoxylon či zmíněné experimenty s broušenými kamennými nástroji. "Chceme jít hlouběji za podobu toho, kdy kamenný nástroj bude vystaven ve vitríně. Jde nám o to představit celý proces, od výroby až po používání těchto nástrojů," dodal Tichý.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, zajímavosti, archeologie, experiment, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Hradce Králové káceli jako v pravěku kamennými sekerami. Dub šel k zemi za 29 minut  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.