Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zámek Karlova Koruna v Chlumci nabídne nové prohlídkové okruhy

Rekonstrukce památkových budov v zámeckém areálu Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou za sto milionů korun se blíží do finále. V nadcházející sezoně se tak nabídka pro návštěvníky rozšíří, zámek nabídne dva nové prohlídkové okruhy.

Do opravených prostor by se mohli podívat od července. Současné opravy se netýkají samotného zámku. Vlastníkem zámku Karlova Koruna včetně souvisejících budov i areálu je rodina Kinský dal Borgo. "Dělají se vnitřní úpravy v prostorách jízdárny, kde se dodělává dřevěné obložení a elektroinstalace. Dokončují se expoziční panely, které budou sloužit pro prezentaci historie koní spojené s rodinou Kinských. V konírnách se dokončují stavební úpravy stájí a vstupní chodby. V Červeném domku probíhá instalace prodejního zařízení a přípravy na umístění výstavy, která bude mapovat rod Kinských v novodobých dějinách," řekl kastelán Lukáš Klečal.

Celkové uznatelné náklady na rekonstrukce budov jsou 98,2 milionu korun bez DPH, z toho dotace EU činí 83,5 milionu korun. Stavební práce začaly na jaře 2020 a kolaudace má být letos v létě. Opravy znamenají zásadní proměnu vzhledu a fungování zámeckého areálu.

Během přípravy projektové dokumentace rekonstrukce majitelé nechali na všechny budovy vypracovat stavebně historické průzkumy, díky nímž bude vzhled všech budov původní. Projekt obnovy se týká jízdárny, konírny, kočárovny a tzv. Červeného domku. Vznikne i nové informační centrum pro návštěvníky. Po dokončení prací by měly být přístupné i objekty, které dosud nebyly zahrnuty do prohlídkových okruhů.

"Zámek Karlova Koruna zahajuje letošní návštěvní sezonu v sobotu 1. dubna. Na jaře mají návštěvníci možnost navštívit zámeckou prohlídku a po kolaudaci opravených budov, odhadujeme od července, budou zpřístupněny dva nové okruhy," uvedl Klečal.

První okruh, nazvaný Kopytem sem, kopytem tam, povede opravenou budovou jízdárny, konírny a kočárovny. "Zde budou multimediálně prezentována významná témata z historie koní spojené s rodinou Kinských," uvedl Klečal.

Druhý nový okruh zavede návštěvníky do zámeckého parku. "Venkovní prohlídkový okruh Choďte si Korunou, kde pomocí audioprůvodce budou moci návštěvníci vyslechnout vyprávění hraběte Kinského, představí všechna zajímavá místa zámeckého parku," uvedl Klečal. Vstupné pro letošní sezonu se nezvyšuje, základní zůstává 150 korun pro dospělého, 80 korun pro děti od šesti do 15 let a 100 korun pro studenty a seniory.

Na počest 300. výročí zámku a jeho slavného architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela bude v nových prostorách jízdárny připravena výstava o jeho životě a díle. Součástí výstavy bude i originální model zámku Karlova Koruna v měřítku 1:35 pomocí 3D tiskárny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Zámek Karlova Koruna

Štítky ČR, správa, stavby, památky, turistika, Karlova Koruna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Karlova Koruna v Chlumci nabídne nové prohlídkové okruhy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.