Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Města v kraji chtějí vyměňovat pouliční osvětlení. Se svým plánem nyní přišel i Jičín

Stejné rozhodnutí jako řada dalších radnic se rozhodla udělat i ta v Jičíně. Vedení města chce plošnou výměnu veřejného osvětlení. Už v minulosti město některé lampy zhaslo, to však k vyrovnání cen za elektřinu nestačilo. Nové pouliční osvětlení bude mít i Hradec Králové nebo Lázně Bělohrad na Jičínsku.

„Rada města schválila cenovou nabídku na vypracování všech nutných podkladů pro podání žádosti o dotaci na rekonstrukci veřejného osvětlení v Jičíně,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí radnice Jan Jireš. K samotné výměně osvětlení za LED technologii by mělo dojít ještě letos. Radnice zároveň tvrdí, že po výměně osvětlení už nebude nutné některé části města zhasínat.

Výměny se dočkají všechna sodíková světla i s ovládáním. Nové ovládací prvky umožní obsluhovat jednotlivé lampy zvlášť. U každé také půjde nastavit intenzita svícení.

Město už vytipovalo konkrétní lokality, ve kterých by mělo dojít k výměně. Jen zpracování podkladů a dokumentace vyjde na 350 tisíc korun. „Rada města schválila výjimku ze směrnice o zadávání veřejných zakázek a pověřila starostu města podpisem smlouvy s firmou Visioncon,“ uvedl mluvčí.

Jičín bude šetřit na energiích, bude se méně topit i svítit

Jičín zavede úsporná energetická opatření, shodla se na tom Rada města. Cílem je uspořit minimálně 15 procent spotřeby energií. V budovách se bude méně topit i svítit.

Osvětlení vyměňují i další města

Například Hradec Králové připravuje výměnu pouličního osvětlení na obou městských okruzích. Jako první přijde na řadu Gočárům okruh. „Stávající osvětlení zde nahradí 381 kusů nových LED svítidel a 21 výložníků. Nyní probíhá tvorba projektové dokumentace. Se zahájením prací počítáme na přelomu podzimu a zimy letošního roku,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátorky Pavel Vrbický (Piráti).

Na obě etapy by radnice chtěla využít dotaci. „V rámci výměny osvětlení na Gočárově okruhu byla v loňském roce podána žádost o dotaci do Národního plánu obnovy. Jedná se o typ dotace na podporu zvýšení energetické účinnosti a úspornosti systémů veřejného osvětlení. Činit by mohla až 7,9 milionu korun,“ doplňuje náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP 09).

Města se snaží šetřit na energiích. Lázně Bělohrad kvůli úspoře omezí svícení pouličním osvětlením

Současné ceny energií nutí města na východě Čech hledat alternativní způsoby, jak ušetřit. Například Lázně Bělohrad na Jičínsku omezí svícení pouličním osvětlením. Kvůli nedostatků financí například Hradec Králové zrušil Slavnosti královny...

Jednou z dalších radnic, která chce vyměnit pouliční osvětlení, je i ta ve Dvoře Králové nad Labem. Podle vedení města je to efektivní způsob, jak ušetřit za energie. Dohromady by mělo být vyměněno devět stožárů a 274 svítidel. Jde především o ulice Bezručova, 5. května, Alešova, Březinova a Nádražní Pěšina.

Ohodnoť článek

Foto Mopos Communications

Štítky osvětlení, radnice, Jičín, veřejné osvětlení, Hradec Králové, okres Jičín, Lázně Bělohrad, LED, energie, úspora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města v kraji chtějí vyměňovat pouliční osvětlení. Se svým plánem nyní přišel i Jičín  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.