Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Tibetskou vlajku vyvěsily v hradeckém kraji desítky radnic včetně Hradce Králové

V Královéhradeckém kraji se dnes ke kampani Vlajka pro Tibet připojily desítky měst, obcí a dalších institucí. Tibetskou vlajku ráno vyvěsili i představitelé Královéhradeckého kraje a stotisícového Hradce Králové. Loni v krajském městě schválení vyvěšení vlajky v radě města neprošlo a rozhodnout muselo až zastupitelstvo. Letos v únoru rada města hlasovala pro vyvěšení vlajky jednomyslně.

V celém Královéhradeckém kraji se ke kampani Vlajka pro Tibet letos přihlásilo 77 obcí a měst. Nově se letos připojily město Vamberk a obce Bystré a Libňatov. Naopak sedm obcí se proti loňsku nepřipojilo, vyplývá z dat sdružení Lungta, které se snaží českou veřejnost informovat o situaci v Tibetu, o tibetské kultuře i buddhismu. Podporu kampani v kraji dalo také zhruba 15 škol.

Hradec Králové byl v roce 1996 jedním z prvních měst v Česku, které se ke kampani připojilo. Později na konci 90. let a na začátku 21. století radnice vlajku oficiálně nevyvěšovala. V posledních letech vlaje tibetská vlajka před magistrátem pravidelně. Letos zavlála podevatenácté.

"V okupovaném Tibetu jsou desítky let porušována základní lidská práva, potlačována je svoboda slova i svoboda politického či náboženského vyznání, odpíráno je právo na vzdělání. K porušování lidských práv a utlačování lidí nesmíme zůstat slepí," řekla primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).

V sobotu zavlaje tibetská vlajka také na Sněžce v Krkonoších. Výstup organizují senátor a předseda senátní Skupiny přátel Tibetu Přemysl Rabas (za hnutí Senátor 21), informační centrum Veselý výlet a organizace Češi Tibet podporují. Sraz účastníků je ve 12:00 u infocentra Veselý výlet v Peci pod Sněžkou. Následovat bude výjezd lanovkou do mezistanice Růžová hora a pak pochod na vrchol.

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Vyvěšením tibetské vlajky se připomíná potlačení protičínského povstání v hlavním městě Tibetu Lhase v roce 1959, po němž odešel do exilu nejvyšší představitel Tibetu, čtrnáctý dalajláma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, Čína, právo, lidská, Tibet, Hradec Králové, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tibetskou vlajku vyvěsily v hradeckém kraji desítky radnic včetně Hradce Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.