Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jak udržovat novou lávku přes Labe v zimě? Klasický posyp ji poškodí, ve hře je ruční zametání

Radnice v Hradci Králové řeší, jakým způsobem bude v zimě udržovat nedávno otevřenou lávku pro pěší a cyklisty přes Labe. Běžnou údržbu solí nebo pískem podle náměstka primátorky pro správu majetku Pavla Vrbického (Piráti) na lávce nelze použít. Lávka propojila centrum města s lokalitou Aldis.

Lávku budou mít ve správě městské Technické služby. "Lávku si ještě nepřevzaly. Dostávají manuál, jakým způsobem se starat o povrch lávky. Zatím to vypadá, že jediná doporučená metoda je ruční zametání povrchu," řekl Vrbický na tiskové konferenci. Náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09) doplnil, že pro případ náledí bude potřeba otestovat nebo zjistit typ inertního materiálu, který by lávce neublížil. "Je pravdou, že náledí odstraňovat koštětem nejde," uvedl Řádek.

ANKETA: Vyplatila se nová lávka za 175 milionu korun? Jak se vám líbí?

Tento týden se oficiálně otevřela nová lávka přes Labe u Aldisu v Hradci Králové. Město za ní nakonec zaplatilo celkem 175 milionů korun. Za daleko nižší částku se například Královéhradeckému kraji podařilo postavit několik silničních mostů....

Nejdražší lávka v České republice 

Stavba 103 metrů dlouhé a 5,7 metru široké lávky stála 175 milionů korun.  Lávka má neobvyklou konstrukci, což bylo podle radnice i důvodem její vysoké ceny. Lávku tvoří nosná lana, ocelová žebrová konstrukce a 39 kusů subtilních segmentů tenké mostovky, které jsou vyrobené ze speciálního vysokopevnostního betonu.

Cenu kritizovalo už minulé vedení města. „V tomhle ohledu mám hodně smíšené pocity. Upřímně… Nevím, zda ji za takto vysokou cenu Hradec Králové opravdu potřebuje,“ řekl Hradecké Drbně Pavel Marek (ANO). Ten je v současné době zastupitelem, ale během zahájení stavby působil jako náměstek primátora.  

„Město se rozhodlo postavit předraženou lávku. Peníze na jiné projekty ve městě se pak nedostávají nebo je šetřeno na špatných místech,“ uvedl před časem pro redakci nynější náměstek primátorky Adam Záruba (Změna a Zelení).  

Hradec si od lávky, kterou otevřel 2. března, slibuje oživení zóny Aldis a Smetanova nábřeží. V lokalitě stojí například stejnojmenné kongresové centrum, regionální centrála ČSOB nebo loni otevřený kongresový hotel Aldis. Lávka také přinese bezpečné spojení mezi centrem města a Šimkovými sady. Radnice na stavbu získala evropskou dotaci 102,7 milionu korun.

Stavbu město chystalo od roku 2003, začalo ji stavět v roce 2021. Stavbu v minulosti zdržela řada problémů. K projektu měli námitky ochránci přírody. Zdržení a spory provázely i architektonickou soutěž. K podobě lávky vznesli výhrady ornitologové. Dodavatele lávky město našlo až ve čtvrtém tendru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, stavby, počasí, Hradec Králové, lávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak udržovat novou lávku přes Labe v zimě? Klasický posyp ji poškodí, ve hře je ruční zametání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.