Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přesně před rokem začaly hradecké školy přijímat první uprchlíky. Za tu dobu nastoupilo 500 dětí

Přesně před rokem město Hradec Králové začalo přijímat ukrajinské děti, které umísťovalo do svých základních škol. Úplně první školou, která tyto děti přijala, byla ZŠ Jiráskovo náměstí. Během dalších dnů děti nastupovaly také na ZŠ Josefa Gočára a ZŠ Bezručova. Nakonec jich město do základních škol přijalo 500.

„Nejvíce dětí nastoupilo právě vloni v březnu, kdy najednou během měsíce nastoupily bezmála dvě stovky ukrajinských uprchlíků. Do mateřských škol to pak bylo zhruba 30 dětí,“ uvedl v tiskové zprávě vedoucí odboru školství hradeckého magistrátu Zbyněk Bárta. Nutno však zmínit, že ukrajinské děti se na základních školách učili už před vypuknutím války. Bylo jich pětadvacet.

V současné době se učitelé starají o 374 ukrajinských žáků. V mateřských školách jich je kolem osmi desítek. Nejvíc těchto dětí chodí na Základní školy SNP a Mandysova.

„Hradecké školy tento úkol obdivuhodně zvládly. Svou pozitivní roli sehrála i nesamozřejmá solidarita v dětských kolektivech, které ukrajinské nováčky přijaly mezi sebe,“ uvedla v tiskové zprávě primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK).

Do pomoci Ukrajině se město zapojilo jen několik málo dní po vypuknutí války. Prvním krokem bylo vyčlenění dvou milionů korun. Polovinu těchto prostředků tehdejší vedení města zaslalo na účet Charity ČR. Druhý milion se použil na zajištění ubytování, zaplacení obědů nebo pomůcek pro děti do základních škol.

Hradec Králové také založit transparentní účet na pomoc partnerskému městu Černihiv. „Zhruba 400 tisíc korun z tohoto účtu již pomohlo k nákupu speciálního ponorného čerpadla sloužícího k obnovení dodávek pitné vody, nebo také na výměnu vytlučených oken černihivské školky,“ uvedla ve zprávě mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková.

Ohodnoť článek

Foto cherylt23 | Pixabay

Štítky základní škola, Hradec Králové, Ukrajina, Česko, Černihiv, děti, škola, vzdělání, ukrajinské, hradecké

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesně před rokem začaly hradecké školy přijímat první uprchlíky. Za tu dobu nastoupilo 500 dětí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.