Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V areálu zámku Opočno začala rekonstrukce letohrádku za více než 30 milionů

V areálu státního opočenského zámku koncem ledna začaly práce na rekonstrukci zámeckého letohrádku. Oprava střechy a půdních prostor vyjde na 31 milionů korun a práce by měly trvat 23 měsíců. Zámek, jehož součástí letohrádek je, je ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Oprava letohrádku se návštěvnického provozu přilehlého zámeckého parku a samotného zámku nedotkne.

"Jde o první etapu rekonstrukce letohrádku, který je národní kulturní památkou. Momentálně se staví lešení, je potřeba to zachytit do skály," řekl kastelán Tomáš Kořínek.

První etapa se bude týkat střechy tvořené šindelem a stropních konstrukcí. Střecha je podle něj v havarijním stavu. Stavbaři například vymění šindel, a pokud to bude nutné, tak také trámový systém. Opraví i štíty a arkýře, které směřují do parku.

V prvním patře by měla vzniknout obřadní a výstavní síň, místnost pro koncerty tak, aby se tam mohly přesunout aktivity ze zámecké obrazárny, která pro to není určená. "V přízemí by měla být kavárna. To ale bude až po skončení celé rekonstrukce letohrádku," uvedl kastelán.

Letohrádek není běžně přístupný asi deset let. V posledních letech se tam návštěvníci mohli dostat při mimořádných prohlídkách. Byl postaven v letech 1601 až 1602 Janem Rudolfem Trčkou z Lípy, v roce 1820 stavba prodělala empírové úpravy.

Soutěž na první etapu rekonstrukce vyhrála stavební firma Loučka Pardubice. První etapa oprav by podle předpokladů mohla skončit na konci roku 2024. Co se týče druhé etapy, je zpracovaný projekt rekonstrukce, který ještě čeká aktualizace. Až bude aktualizace hotová, bude možné požádat ministerstvo kultury o dotaci. "Aktualizace projektu by mohla přijít na řadu v roce 2024 a teoreticky v letech 2025 až 2026 jeho realizace," řekl Kořínek.

Památkáři plánují v areálu zámku další investice, do pěti let by chtěli mít opravenou jízdárnu a poté začít s opravou střech zámku. Jízdárna má opravenou střechu a zpracovaný projekt. Náklady na dokončení rekonstrukce jízdárny budou v řádu milionů korun. Finančně náročnější bude podle Kořínka oprava střech zámku, které mají celkovou rozlohu, bez letohrádku a jízdárny, 1,1 hektaru.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, stavby, památky, správa, Opočno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu zámku Opočno začala rekonstrukce letohrádku za více než 30 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.