Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tibetská vlajka v hradeckém kraji zavlaje před radnicemi, školami i na Sněžce

Povstání Tibetu proti čínské okupaci si v kampani Vlajka pro Tibet v pátek 10. března v Královéhradeckém kraji připomenou desítky radnic, škol a institucí. O den později v sobotu zavlaje tibetská vlajka také na Sněžce v Krkonoších. Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu a vyjádřit solidaritu s místními obyvateli.

Hejtmanství vyvěsí tibetskou vlajku na oficiální stožár Královéhradeckého kraje na Pivovarském náměstí v historickém centru Hradce Králové v pátek v 9:00.

"Tato kampaň je vzpomínkou na povstání tibetského lidu proti represím a čínské politice znevýhodňující Tibeťany v jejich vlastní zemi. Zejména v dnešní době je ale potřeba tuto kampaň vnímat v širším kontextu, a to zejména s ohledem na skutečnost už více jak rok probíhající vojenské agrese na území suverénní země nedaleko naší republiky," uvedl náměstek hejtmana pro Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). V pátek 24. února uplynul rok, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Na oficiálním stožáru kraje tibetská vlajka visela v minulosti již sedmkrát. "Poprvé v roce 2013 a následně od roku 2017 pravidelně každý rok," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Před budovou hradeckého magistrátu bude tibetská vlajka vyvěšena v pátek 8:30. V sobotu 11. března zavlaje minimálně jedna tibetská vlajka tradičně také na nejvyšší hoře ČR na Sněžce. "V sobotu v 11:00 se sejdeme u informačního centra Veselý výlet v Peci pod Sněžkou, poté vyjedeme lanovkou na Růžovou horu a pak se vydáme pěšky na vrchol," řekl jeden z organizátorů akce Pavel Klimeš.

Výstup organizují senátor a předseda senátní Skupiny přátel Tibetu Přemysl Rabas (za hnutí Senátor 21), krkonošské informační centrum Veselý výlet a organizace Češi Tibet podporují. "Stejně jako v minulých letech i letos dáme jasně najevo, že čínská okupace Tibetu ani jiné porušování lidských práv ve světě nám v České republice nejsou lhostejné. Tibetu se někdy říká střecha světa, a tak je jasné, že tibetská vlajka musí být i na Sněžce," uvedl Rabas.

Akce Vlajka pro Tibet probíhá v řadě zemí každý rok 10. března, kdy během povstání v roce 1959 zemřelo více než 80 tisíc Tibeťanů. Statisíce dalších zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vlajka pro Tibet

Štítky ČR, Čína, správa, právo, lidská, Tibet, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tibetská vlajka v hradeckém kraji zavlaje před radnicemi, školami i na Sněžce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.