Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lanovka na Sněžku neměla šanci se dnes rozjet, zastavil ji silný vítr

Silný vítr dnes zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku, dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu je v provozu. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h, uvedli na webu vlekaři.

Dnes ráno vítr na Sněžce dosáhl v nárazu rychlosti 116,3 kilometru za hodinu, vyplývá z dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky. Hranice orkánu je 117,7 km/h. Podle meteorologů má vítr během dne přechodně zesilovat. Ostatní hlavní lanovky ve východních Krkonoších jsou v provozu.

Sněžka s výškou 1603 metrů nemá podle Správy KRNAP ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry. Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.

U nedaleké hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů byla ráno silná mlha, minus šest stupňů Celsia, 120 centimetrů sněhu a vítr dosahoval rychlosti přes 40 km/h, uvedla na webu Horská služba Krkonoše.

V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. Na hřebenech Krkonoš je 90 až 140 centimetrů sněhu.

"Na ledovou krustu napadlo za posledních 24 hodin na hřebenech hor deset centimetrů nového sněhu, za posledních 48 hodin napadlo 20 centimetrů sněhu v kombinaci nejprve se severozápadním později s jihozápadním větrem," uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše. Více sněhu je uloženo na závětrných svazích severozápadních až jihovýchodních směrů, v odtrhových zónách a ve žlabech.

"Ve spodních vrstvách je sněhová pokrývka vlhká. Na závětrných svazích se tvoří sněhové desky. Zde se mohou vyskytnout laviny z navátého sněhu. Během dne budou srážky sněhové v kombinaci s JZ větrem. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. Možnost samovolného uvolnění větších lavin se nepředpokládá," uvedl Dlouhý. Tendence lavinového nebezpečí je podle něj setrvávající.

Lavinovými lokalitami v české části Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, lyžařské sjezdové tratě ani přístupové cesty.

V Královéhradeckém kraji má být dnes zataženo až oblačno, místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, odpoledne srážky jen ojediněle a pod 500 metrů smíšené až dešťové. Nejvyšší teploty budou nad nulou, od dvou do pěti stupňů Celsia, na horách mezi minus třemi stupni až nulou. Vítr může na horách dosahovat v nárazech rychlosti okolo 70 km/h.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hory-krkonose.cz

Štítky ČR, počasí, rekreace, lanovka, Sněžka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Sněžku neměla šanci se dnes rozjet, zastavil ji silný vítr  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.