Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Jičíně vznikne základní škola s alternativní Montessori výukou. Poptávka byla veliká, tvrdí město

V novém školním roce začne v Jičíně fungovat takzvaná Montessori základní škola. Jde o alternativní způsob výuky, který vychází ze zkušeností italské psycholožky Marie Montessoriové. Sídlit bude v bývalé budově Komerční banky v ulici 17. listopadu. Poptávka ze strany rodičů byla velká, tvrdí město.

Nová základní škola se speciální výukou bude papírově spadat pod Základní školu 17. listopadu. Ta zajistí pedagogy, kteří začnou vyučovat od 1. září 2023. Třída bude určená pro zájemce z celého jičínského okresu. Zápis se bude konat na konci dubna. Místo je pro 24 dětí.

„Složité bylo zejména hledání místa, přičemž v hledáčku bylo více lokalit. Naposledy se na veřejnosti diskutovalo umístění na faře evangelické církve, z čehož ale sešlo. Záměr umístění do budovy v ulici 17. listopadu je však již velmi nadějný“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí radnice Jan Jireš.

Budovu Komerční banky město koupilo v roce 2008. Pro školu chce využít patro s kancelářemi. Ty jsou nyní nevyužité a prázdné. Město si nechalo na přebudování prostor zpracovat projektovou dokumentaci, která vyšla na 144,5 tisíc. Město bude muset vybudovat sociální zázemí, ale stavební zásahy budou minimální. Kromě toho bude třeba vybavit školu nábytkem.

Montessori pedagogika vychází ze zkušeností italské psycholožky Marie Montessoriové, která žila v letech 1870 až 1952. Pedagogové nechávají dětem volnost při výběru aktivit i tempa učení. Děti využívají při učení všech svých smyslů, a to prostřednictvím speciálních pomůcek. Učitel je pro děti pouze průvodcem, informace jim nepředává, jak je v klasických školách zvykem.

Ohodnoť článek

Foto Montessori škola Sluníčko

Štítky Jičín, základní škola, Komerční banka, Montessori, 17. listopadu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně vznikne základní škola s alternativní Montessori výukou. Poptávka byla veliká, tvrdí město  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.