Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Safari Parku se narodilo mládě nosorožce dvourohého. Už třetí v jednom roce

Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem má nový přírůstek. Stalo se jím mládě kriticky ohroženého druhu nosorožce dvourohého. V místní zoologické zahradě se jedná o třetí mládě tohoto druhu za poslední rok. Jde tak o světový unikát.

Jde o samce, kterému ošetřovatelé říkají Magashi, podle místa ve rwandské Akageře, kam se v minulosti vrátili dvorští nosorožci „Porod proběhl poměrně rychle a mládě záhy začalo pít. Během kontroly jsme zjistili, že jde o samce a váží 36 kilo,“ uvedl v tiskové zprávě zoolog Jiří Hrubý.

Magashi je 49. historickým přírůstkem chovu ve Dvoře Králové nad Labem. Na svět přišel přesně rok po narození dalšího samce – Kyjeva Edy.

V současné době je samec se svojí matkou v zázemí. Tou je sedmnáctiletá Maisha, která se narodila přímo ve Dvoře Králové. Otcem je chovný samec Embua, pro kterého jde o prvního potomka. Ten do Safari Parku přicestoval na podzim 2020 z anglického Chesteru. Kdy přesně se nováček ukáže návštěvníkům zoologické zahrady není jasné.

Safari park dosud odchoval včetně malého samce 49 mláďat nosorožce dvourohého východního a je ve snahách o jeho záchranu světovou velmocí. V uplynulých letech také opakovaně nosorožci dvourozí ze Dvora Králové zamířili zpět do Afriky, konkrétně do Tanzánie a Rwandy. Narodilo se tu i devět dalších nosorožců – pět bílých severních, kteří se nikdy v žádné jiné zoo světa nemnožili, dva jižní bílí a dva indičtí. V současnosti žije v safari parku 15 nosorožců dvourohých východních, největší skupina v rámci světových zahrad.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, Afrika, Kyjev, Tanzanie, Rwanda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Safari Parku se narodilo mládě nosorožce dvourohého. Už třetí v jednom roce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.