Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výstavba bytů v hradeckém kraji loni klesla o sedm procent

Výstavba bytů v Královéhradeckém kraji loni klesla o sedm procent. Lidé, developerské firmy či obce v kraji loni zahájili stavbu 1665 bytů po 1787 zahájených bytech v roce 2021. Téměř 60 procent výstavby připadlo na rodinné domy. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V celé ČR počet zahájených staveb bytů loni klesl o osm procent na 41 546 bytů.

Dosud nejvíce bytů se v Královéhradeckém kraji začalo stavět v roce 2008, kdy investoři rozestavěli 2396 bytů. V následné hospodářské krizi bytová výstavba v kraji trvale klesala až do roku 2015, kdy se začalo stavět pouze 874 bytů. Od té doby výstavba s mírnými výkyvy vzrostla až na předloňských téměř 1790 zahájených bytů.

Z loni zahájených bytů v Královéhradeckém kraji připadlo 1415 na novou výstavbu a 250 na byty budované v již dokončených stavbách. V rodinných domcích investoři loni rozestavěli 956 bytů, meziročně o osm procent méně. Naopak vzrostla výstavba bytových domů, a to na nejvyšší úroveň za posledních 14 let. Investoři v bytových domech loni začali stavět 454 bytů po předloňských 398 bytech.

Počet dokončených bytů v hradeckém kraji loni vzrostl o 5,3 procenta na 1816 bytů. Z toho 1006 jich bylo v rodinných domech a 580 v bytových domech. Výsledky počtu dokončovaných bytů s jistým zpožděním jednoho až dvou let přibližně kopírují čísla zahajovaných staveb bytů. V celé ČR bylo loni dokončeno 39 460 bytů, meziročně o 14 procent více.

K významným aktuálním bytovým projektům v kraji patří téměř dvousetbytový rezidenční areál v Rodově u Smiřic na Hradecku, který od roku 2019 po etapách buduje společnost Bidli holding. Nyní je v nabídce 12 volných bytů a tři domy v cenách od 5,3 milionu korun do sedmi milionů korun, stojí na webu firmy.

V Hradci Králové loni developerská společnost Noho dokončila ve čtvrti Kukleny výstavbu bytového domu Cihlovka I s 22 byty. "Na něj plynule navazuje druhá etapa Cihlovka II, která se nyní staví a bude v ní 50 bytových jednotek," uvedla mediální zástupkyně firmy Karolina Gnědin. Všechny byty z druhé etapy jsou již prodané či zamluvené.

Radnice Hradce Králové nedávno dokončila ve čtvrti Kukleny stavbu 11 bytů. K pronájmu je nabídla obálkovou metodou zájemcům, kteří nabídnou nejvyšší nájem. Uzávěrka nabídek je 28. února.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky ČR, byty, stavby, Královéhradecký, ČSÚ, 2022

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba bytů v hradeckém kraji loni klesla o sedm procent  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.