Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Technologické centrum hradeckého a Libereckého kraje by mělo fungovat od května

Centrum pro zavádění technologických novinek, které je společným projektem Královéhradeckého a Libereckého kraje, by mělo zahájit činnost v květnu. Za úkol bude mít podporu malých a středních firem a veřejné správy v zavádění a lepším využívání digitálních technologií. Centrum může čerpat finance od Evropské komise, informovali dnes zástupci hradeckého hejtmanství. Podpůrné centrum pro zavádění technologických novinek nazvané Evropský digitální inovační hub (EDIH) připravuje sdružení subjektů z obou krajů. Členem konsorcia je i Centrum investic, rozvoje a inovací (CIRI) Královéhradeckého kraje.

Podle mluvčího hradeckého hejtmanství Dana Lechmanna bude sídlo centra EDIH pro oba kraje v Královéhradeckém kraji v sídle CIRI. Celkový rozpočet projektu EDIH pro Královéhradecký a Liberecký kraj je zhruba 3,4 milionu eur (v přepočtu 79,89 milionu korun), téměř polovinu hradí Evropská komise.

"V únoru se sdružení podařilo získat souhlas pro vznik centra. Evropský digitální inovační hub zahájí svou činnost letos v květnu a podle plánů bude v provozu do roku 2026," uvedl Lechmann.

Cílem je zvýšit konkurenceschopnost podporovaných firem napříč odvětvími a zvýšit konkurenceschopnost celého regionu. "Služby plánovaného centra usnadní firmám přístup k nejmodernějším technologiím a službám v oblasti digitálních inovací. Může jít například o zlepšování ochrany citlivých informací v kyberprostoru nebo díky zvyšování automatizace zkrácení neplánovaných odstávek ve výrobních podnicích," uvedl první náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro investice, IT, vědu, výzkum a inovace Pavel Bulíček (Piráti).

Vznikající centrum je společným projektem subjektů z Královéhradeckého i Libereckého kraje, které se sdružily za účelem podpory rozšiřování digitálních inovací včetně vzniku tohoto centra. "Jsem rád, že se nám v krátkém čase podařilo navázat spolupráci se sousedním krajem, a věřím, že společně přineseme do regionů nové impulzy nejen pro firmy, ale i pro školy a výzkumné organizace," uvedl Bulíček.

Pod vedením Agentury regionálního rozvoje jsou členy konsorcia: Univerzita Hradec Králové a Technická univerzita v Liberci jako zástupce vysokých škol, organizace Výzkumný ústav textilních strojů (VÚTS), Národní klastrová asociace (NCA) zastupující klastry v České republice, společnost AEC jako poskytovatele služeb kybernetiezpečnosti a také rozvojová agentura Královéhradeckého kraje CIRI.102100

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, správa, věda, školy, firmy, EDIH, Královéhradecký, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technologické centrum hradeckého a Libereckého kraje by mělo fungovat od května  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.