Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Lavinové nebezpečí v Krkonoších by mohlo v pátek klesnout na druhý stupeň

Lavinové nebezpečí v české části Krkonoš má klesající tendenci. V pátek by mohlo klesnout na druhý stupeň ze současného třetího stupně, vyplynulo z dnešních informací na webu Horské služby Krkonoše. Na hřebenech Krkonoš je 80 až 120 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích severovýchodních až severozápadních směrů, v odtrhových zónách a ve žlabech. V polské části Krkonoš, kde je méně sněhu, nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice.

Podle krkonošské horské služby za posledních deset dní napadlo na hřebenech hor 30 až 40 centimetrů nového sněhu, v kombinaci se severním až severovýchodním větrem. "V místech se slunečním svitem se začínají sněhové profily stabilizovat. V místech s celodenním stínem vykazují nízkou stabilitu. Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi," uvedl Jan Doubek z Horské služby Krkonoše.

V některých případech je podle něj možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu. "Tendence lavinového nebezpečí je klesající," uvedl Doubek.

Při současném třetím stupni je lavinové nebezpečí značné a túry terénem vyžadují velkou opatrnost. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou. Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí lavin.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno skoro jasno, tři stupně pod nulou a 118 centimetrů sněhu.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

Třetí lavinový stupeň byl v nynější zimní sezoně v Krkonoších vyhlášen podruhé. Poprvé platil po silném sněžení od 1. do 9. února. Tehdy sjely tři velké laviny o délkách 700 až tisíc metrů v Malé a Velké kotelní jámě a v Obřím dole. Nikomu se nic nestalo. Lavinové riziko kleslo na druhý stupeň 9. února a podruhé stouplo na třetí 26. února.

První stupeň lavinového nebezpečí v české části hor byl poprvé v této zimní sezoně vyhlášen loni 12. prosince. Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na druhý stupeň 13. prosince a opět kleslo na první stupeň 25. prosince. Horská služba odvolala nejnižší stupeň lavinového rizika letos 2. ledna. Na první stupeň lavinové nebezpečí v Krkonoších opět stouplo v sobotu 14. ledna, na druhý 21. ledna a na třetí v české části hor 1. února.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horská služba ČR

Štítky ČR, počasí, rekreace, lavina, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších by mohlo v pátek klesnout na druhý stupeň  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.