Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecká radnice dnes otevřela novou lávku přes Labe u Aldisu. Stála 175 milionů korun

Hradec Králové dnes odpoledne oficiálně otevřel lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Labe v lokalitě Aldis. Její cena se nakonec vyšplhala na 175 milionů korun a stala se tak největší dokončenou investicí za poslední roky. Město si od nové spojnice obou břehů slibuje oživení zóny kolem Aldisu a Smetanova nábřeží.

Stavbu lávky připravovalo město už od roku 2003. Ještě v roce 2014 navrhli architekti lávku, která měla vyjít na bezmála 40 milionů korun. Radnici se však nepodařilo vybrat firmu, která by ji měla postavit. Do první soutěže v roce 2019 se nepřihlásil nikdo, další dvě zrušila sama radnice. Úspěch nastal až ve čtvrtém tendru, do kterého se přihlásili tři uchazeči. Město nakonec vybralo SMP CZ z francouzské skupiny Vinci. 

Například Pardubicím se podařilo postavit podobnou lávku pro pěší a cyklisty za bezmála 41 milionů korun. Levnější byl dokonce i nový silniční most přes Orlici ve Svinarech. Královéhradecký kraj za něj zaplatil 88 milionů. V minulém roce se hejtmanství podařilo postavit celkem tři mosty na silnici do Pece pod Sněžkou za 187 milionů.   

Město obhajuje cenu lávky především jejím atypickým vzhledem. Už před časem radnice uvedla, že jde o nejmodernější lávku, která nemá v České republice obdoby. Současnou podobu vymyslela trojice architektů Libor Kábrt, Martin Elich a Gabriela Elichová. 

"Lávka propojí centrum města s lokalitou Aldis. Hradec si od ní slibuje větší oživení Aldisu a Smetanova nábřeží,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP09). 

 Cenu kritizovalo už minulé vedení města  

„V tomhle ohledu mám hodně smíšené pocity. Upřímně… Nevím, zda ji za takto vysokou cenu Hradec Králové opravdu potřebuje,“ řekl Hradecké Drbně Pavel Marek (ANO). Ten je v současné době zastupitelem, ale během zahájení stavby působil jako náměstek primátora.  

„Město se rozhodlo postavit předraženou lávku. Peníze na jiné projekty ve městě se pak nedostávají nebo je šetřeno na špatných místech,“ uvedl před časem pro redakci nynější náměstek primátorky Adam Záruba (Změna a Zelení).  

Na svatbu lávky radnice získala dotaci ve výši téměř 102,7 milionu korun. Zbytek peněz zaplatila z vlastní kapsy. Podle bývalé náměstkyně Moniky Štayrové (ANO) šlo o největší částku, kterou mohlo město získat.  

Kromě ceny veřejnost kritizovalo i umístění lávky. Stojí jen 150 metrů od Pražského mostu, přes který se pohodlně dostanou cyklisté i chodci. Na druhou stranu je to 400 metrů k Tyršově mostu. Lávka vznikla mezi dvěma mosty, které jsou od sebe vzdálené 550 metrů. 

Lávku dlouhodobě obhajoval například zastupitel Zdeněk Fink, který je ve vedení města za Hradecký demokratický klub. „Když se stavěla lávka u zimního stadionu, tak jsem si říkal proč? Když jsou další mosty jen kousek. Ale teď to vidíme. Je pěkná a lidé jí hojně využívají. Takže i v tomhle případě se těším na spojení Aldisu a Smetanova nábřeží,“ napsal před časem.   

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky lávka, radnice, Hradec Králové, Labe, cyklista, Kongresové centrum Aldis, Labe, cena, výběrové, řízení, kritika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká radnice dnes otevřela novou lávku přes Labe u Aldisu. Stála 175 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.