Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Od zítřka spustí Trutnov městskou vlakovou linku. Kupony MHD budou platit i ve vlacích

V třicetitisícovém Trutnově začne jezdit od zítřejšího dne městská vlaková linka. Novými šestnácti spoji denně propojí část Libeč na severním okraji města s trutnovským hlavním nádražím v centru města. Současně od středy budou moci držitelé měsíčních a čtvrtletních časových jízdenek trutnovské MHD cestovat na ně i ve všech vlacích na území města.

Vlaková linka by měla lidem umožnit dostat se ve směru od Libče do centra města snáze a rychleji. Měla by být alternativou k cestování auty po přetížené Polské ulici ve čtvrti Poříčí. V docházkové vzdálenosti 500 metrů od zastávek Libeč a Trutnov střed žije více než 1000 lidí. Město by linku mělo dotovat částkou asi 1,4 milionu korun ročně.

"Vlaky se tím stanou nedílnou součástí MHD v Trutnově a významně se tak rozšíří nabídka spojů, a tím i atraktivita hromadné dopravy," uvedl starosta Michal Rosa (ODS).

Radnice se pro zřízení linky rozhodla i proto, že již v roce 2024 by mělo Polsko otevřít čtyřproudou rychlostní silnici S3 k hraničnímu přechodu v Královci. Navazující úsek české dálnice D11, který svede dopravu mimo Trutnov, však bude hotový nejdříve v roce 2026. Do té doby povede zvýšená doprava právě přes Trutnov Polskou ulicí.

Předplacené kupony MHD budou cestujícím nově platit ve všech vlacích v obvodu města u dopravců České dráhy a GW Train Regio. "Cestující s časovou jízdenkou MHD si tak nebude muset kupovat jízdenku do vlaku," řekla mluvčí radnice Michaela Dědková. Měsíční časový kupon MHD stojí 250 korun a čtvrtletní 650 korun, zlevněné kupony pro školáky, studenty a seniory jsou za 100 a 280 korun.

Na akceptování časového jízdného MHD i ve vlacích se město Trutnov dohodlo s Královéhradeckým krajem, který je objednavatelem regionální vlakové dopravy. Město za to kraji zaplatí kompenzaci necelých 225.000 korun, a to za období od 1. března do 8. prosince 2023. Od prosince 2023, kdy začnou platit nové jízdní řády, se bude jednat o nové smlouvě. Město Trutnov současně jedná s Královéhradeckým krajem o budoucí plné integraci tarifů MHD do krajského tarifního systému dopravní obslužnosti Iredo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Trutnov

Štítky ČR, správa, železnice, MHD, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od zítřka spustí Trutnov městskou vlakovou linku. Kupony MHD budou platit i ve vlacích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.