Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dvůr Králové nad Labem získal areál bývalé textilky Tiba za téměř čtyřicet milionů korun

Město Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku získalo do vlastnictví tovární areál bývalé textilky Tiba Zálabí o rozloze 3,4 hektaru. Společnosti Slezan Holding za něj zaplatí 38,44 milionu korun. Součástí areálu, který radnice pokládá za strategickou rozvojovou lokalitu, jsou volné plochy i průmyslové objekty.

Katastr nemovitostí vlastnictví ve prospěch města zapsal loni na podzim a město již uhradilo první splátku ve výši 20 milionů korun. "Druhá splátka deset milionů korun bude zaplacena do konce letošního července a zbylých 8,44 milionu korun bude uhrazeno do 31. července 2024," uvedla mluvčí radnice Miroslava Kameníková.

Představitelé radnice dříve uvedli, že areál, který leží zhruba 650 metrů od centra šestnáctitisícového města, by se dal využít pro výstavbu sportovišť či bydlení. Do rozhodování o budoucí podobě lokality by radnice chtěla zapojit i veřejnost. "Skladové prostory, které v areálu jsou, město nabízí případným zájemcům k dočasnému užívání," sdělila mluvčí.

Areál v Zálabí firma Slezan Holding koupila v roce 2007 v konkurzu na Tibu. V letech 2015 a 2016 firma hlavní tovární budovy zdemolovala. Areál z jedné strany sousedí s hypermarketem Tesco a z druhé strany s areálem supermarketů. S areálem město také bezúplatně získalo tovární komín, který je kulturní památkou. Komín z roku 1941 má 83 metrů a je zajímavý tím, že jeho součástí je vodojem.

Textilka Tiba Dvůr Králové byla svého času největším českým výrobcem potištěných tkanin. Vedle Dvora Králové měla závody v České Skalici, Smidarech, Mostku a Berouně a zaměstnávala přes 3000 lidí. V novém tisíciletí však Tiba neustála dovoz levného textilu z Asie a v únoru 2007 zkrachovala. Objekty bývalých továren od té doby našly jiné využití nebo byly zbořeny.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Malá

Štítky ČR, správa, reality, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové nad Labem získal areál bývalé textilky Tiba za téměř čtyřicet milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.