Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

OBRAZEM: Slzy, smutek i naděje. Jak vypadalo tiché uctění obětí války na Ukrajině v Hradci Králové?

Slzy, smutek i naděje. Zhruba 150 lidí se dnes odpoledne sešlo na Masarykově náměstí. Pietní akt pořádala Oblastní charita Hradec Králové a jejím cílem bylo uctít památku obětí války na Ukrajině. Pod sochou T. G. Masaryka bylo vidět rovnoměrné zastoupení Čechů i Ukrajinců. Řada z nich neskrývala své emoce.

„U příležitosti ročního výročí války na Ukrajině chceme zdát úctu obětem této války, vyjádřit podporu statečnému ukrajinskému lidu a v poklidu projevit protest proti válce. Chceme také poděkovat všem, kteří se zapojili do obrovské vlny solidarity a těm, kteří pomáhají i nadále,“ řekla při zahajovacím proslovu ředitelka Oblastní charity Hradec Králové Anna Maclová.  

Během pietního aktu zazněla hymna České republiky i Ukrajiny. V tu chvíli řada ukrajinských spoluobčanů jen stěží zadržovala slzy. „Nemůžu… Nedokážu to pochopit. Nezlobte se. Nechci o tom mluvit,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu Gleb, který na pietní akt dorazil se svou manželkou a malým dítětem. Do Hradce Králové přijel zhruba tři týdny po vypuknutí válečného konfliktu.  

„Dodneška si pamatuju, co jsem si loni ráno řekl: sakra, on to fakt udělal. Do dneška jsem Putinovo chování nepochopil a samozřejmě ho odsuzuji. Podle mě ho nejvíc stresuje to, jak silný národ Ukrajina je. Společně válku vyhrají, věřím tomu,“ řekl redakci těsně před začátkem akce Lukáš Brecl z Hradce Králové.  

Akce na Masarykově náměstí začala dneska v pět hodin odpoledne a trvala zhruba hodinu. Na pořádek dohlížela hlídka městské policie. Ta však nemusela řešit žádný konflikt.  

Zítra se bude v Hradci Králové konat koncert pro Ukrajinu. V AC klubu vystoupí ukrajinská kapela NORA PLAN a hudební skupina BLURSDAY. Vstupné bude dobrovolné a vybírat se bude do zapečetěné krabičky. Veškerý obnos následně půjde na pomoc Ukrajině. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky uctění, válka, oběti, Ukrajina, ČR, Hradec Králové, charita, pieta, vzpomínka, obrazem, foto, video

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OBRAZEM: Slzy, smutek i naděje. Jak vypadalo tiché uctění obětí války na Ukrajině v Hradci Králové?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.