Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Hradci se rýsuje další místo pro relax, lesopark na Moravském Předměstí

Radnice stotisícového Hradec Králové začala chystat obnovu a dokončení lesoparku o rozloze asi 22,5 hektaru u největšího panelákového sídliště Moravské Předměstí.

"Lesopark byl založen v 70. a 80. letech minulého století a hlavně kvůli pozdějším restitucím nikdy nebyl dokončen," řekl náměstek primátorky pro územní plán a životní prostředí Adam Záruba (Změna pro Hradec).

"Výsadby se v minulosti dělaly spíše svépomocí. Jsou lesnického charakteru, ale k probírkám nikdy nedošlo. Do porostů se tedy bude muset sáhnout a udělat pěstební opatření. Je to pestré území s loukami i náletovými dřevinami," uvedl Záruba. Předtím si však město dá zpracovat odbornou studii, jak by mělo dokončení lesoparku vypadat. Zpracování studie v úterý schválila rada města.

Zásadní pro úspěšné dokončení lesoparku bude podle Záruby dohoda s vlastníky pozemků, na nichž lesopark stojí. Jednání se podle něj již chystají. "V 90. letech došlo v území k restitucím, což byl i hlavní důvod, proč nebyl lesopark nikdy dokončen," řekl Záruba. Město podle něj v lokalitě vlastní jen část pozemků, která navíc není ucelená.

Město svou snahou o dokončení lesoparku podle Záruby dá veřejnosti jasně najevo, že lokalita dál zůstane lesoparkem a stavět se na ní nebude. Lesopark ze tří stran obklopuje zástavba sídliště Moravské Předměstí, na jižním okraji jej uzavírá kopec Rozárka s vyhlídkou na Hradec Králové.

První práce na přeměně alespoň části parku by podle Zárubova odhadu mohly začít ke konci současného volebního období, které trvá do podzimu 2026.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, příroda, lesy, Hradec Králové, lesopark

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci se rýsuje další místo pro relax, lesopark na Moravském Předměstí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.