Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

K akci Vlajka pro Tibet se připojí i radnice v Hradci Králové. V minulém roce návrh neprošel radou

Kromě Královéhradeckého kraje a několik desítek měst v celém regionu se 10. března k projektu Vlajka pro Tibet připojí i Hradec Králové. Vyvěšení vlajky na stožár před budovou magistrátu schválila rada. V minulém roce se město nepřipojilo.

"Zvlášť v dnešní době je důležité si připomínat, že svoboda a demokracie není samozřejmost," uvedl na svém twitterovém účtu náměstek Pavel Vrbický (Piráti). Pro vyvěšení vlajky bylo 11 radních.  

V minulém roce návrh na vyvěšení vlajky neprošel. K akci se nechtěl připojit například radní Oldřich Vlasák, kterému vlajka přišla jako slabé gesto. Uvedl také, že by o připojování k akci Vlajka pro Tibet mělo rozhodovat zastupitelstvo.  

Podle oficiálních čísel z webu projektu se v Královéhradeckém kraji k akci připojilo zatím zhruba osm desítek měst a obcí. Po dvouleté pauze se objeví tibetská vlajka nad obecním úřadem Libňatov. Například Bartošovice v Orlických horách se po dlouhých letech vyvěšování rozhodla, že se k akci nepřipojí.  

Tibetská vlajka bude vlát i před krajským úřadem  

Na stožáru krajského úřadu na Pivovarském náměstí tibetská vlajka vlála už sedmkrát. Poprvé v roce 2013. Následně pak roku 2017 pravidelně každým rokem.   

„Tato kampaň je vzpomínkou na povstání tibetského lidu proti represím a čínské politice znevýhodňující Tibeťany v jejich vlastní zemi. Zejména v dnešní době je ale potřeba tuto kampaň vnímat v širším kontextu, a to zejména s ohledem na skutečnost už více jak rok probíhající vojenské agrese na území suverénní země nedaleko naší republiky,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Pavel Bělobrádek (KDU- ČSL). 

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Vyvěšením tibetské vlajky se připomíná potlačení protičínského povstání v hlavním městě Tibetu Lhase v roce 1959, po němž odešel do exilu nejvyšší představitel Tibetu, čtrnáctý dalajláma. 

Ohodnoť článek

Foto Smooth_O (Wikimedia)

Štítky Vlajka pro Tibet, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Tibet, Pavel Vrbický, KDU-ČSL, Česká pirátská strana, Oldřich Vlasák, Pavel Bělobrádek, rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K akci Vlajka pro Tibet se připojí i radnice v Hradci Králové. V minulém roce návrh neprošel radou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.