Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lávka u hradeckého Aldisu bude ještě dražší, než se čekalo

Lávka pro pěší a cyklisty přes Labe v Hradci Králové zdraží o dalších téměř šest milionů korun na celkových 175 milionů korun včetně DPH. Se stavbou lávky o délce 103 metrů město začalo v září 2021 a veřejnosti se otevře 2. března.

Důvodem druhého zvýšení ceny lávky jsou podle něj další práce, které se nedaly předvídat. Zdražení je vyvolané instalací sítě s hustšími oky do výplně zábradlí, jiným založením stavby kvůli mělčeji položeným elektrickým kabelům a změnou založení navazující cyklostezky. Loňské první zdražení o 7,5 milionu korun bylo také vyvolané nepředvítatelnými úpravami během stavby.

Stavbu lávky, kterou vybudovala firma SMP CZ, město chystalo od roku 2003. "Lávka propojí centrum města s lokalitou Aldis. Hradec si od ní slibuje větší oživení Aldisu a Smetanova nábřeží. Město na stavbu získalo evropskou dotaci 102,7 milionu korun," řekl náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek

Oproti jiným lávkám je hradecká stavba násobně dražší. Například Pardubice na konci roku 2020 otevřely lávku pro pěší a cyklisty přes Labe za 40,8 milionu korun. Podle hradecké radnice je vysoká cena dána neobvyklou konstrukcí a technologií. Lávku tvoří nosná lana, ocelová žebrová konstrukce a 39 kusů subtilních segmentů mostovky, které jsou vyrobené ze speciálního betonu.

Původně hradecká radnice před architektonickou soutěží v roce 2014 počítala s cenou lávky do 40 milionů. Když radnice vypsala v roce 2019 soutěž na stavební firmu, nikdo se ale nepřihlásil. Další dva tendry radnice zrušila, když jediný zájemce nabídl ceny výrazně přes 100 milionů korun. Radnice v té době uvažovala, že by projekt opustila a hledala levnější variantu lávky. Nakonec vypsala čtvrtý tendr a ze tří uchazečů vybrala firmu SMP CZ z francouzské skupiny Vinci.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikipedia

Štítky ČR, správa, stavby, lávka, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lávka u hradeckého Aldisu bude ještě dražší, než se čekalo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.